Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Harrisová bude v Poľsku a Rumunsku rokovať o krokoch voči Rusku

Na archívnej snímke zo 4. marca 2022 americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Viceprezidentka USA sa tiež bude zaoberať otázkou ukrajinských utečencov v Poľsku.

Varšava/Bukurešť 9. marca (TASR) - Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v stredu popoludní odletí do Varšavy, aby s poľskými partnermi diskutovala o ďalších krokoch v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Po návšteve Poľska zavíta aj do Rumunska. Cieľom oboch návštev je preukázanie podpory východnému krídlu Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Harrisová sa počas rokovaní zameria na spôsoby, akými môžu členovia NATO implementovať zavedené ekonomické sankcie voči Rusku, uviedli pred cestou vysokí predstavitelia americkej administratívy.

Viceprezidentka USA sa tiež bude zaoberať otázkou ukrajinských utečencov v Poľsku.

Spojené štáty v utorok večer odmietli ponuku Poľska na presun svojich stíhačiek typu MiG-29 na americkú leteckú základňu Ramstein v Nemecku. Predstavitelia americkej administratívy uviedli, že dialóg o tom, ako najlepšie poskytnúť Ukrajine pomoc, bude pokračovať, avšak neposkytli podrobnosti o tom, ako viceprezidentka plánuje túto situáciu riešiť.

Harrisová podľa Reuters využije návštevu Poľska a Rumunska na zopakovanie odkazu, že ruský prezident Putin urobil veľkú chybu, ktorá bude mať za následok "ráznu strategickú porážku Ruska".

Kremeľ inváziu na Ukrajinu označuje za "špeciálnu operáciu", ktorej cieľom je odzbrojenie Ukrajiny a zosadenie demokraticky zvolených lídrov, ktorých nazýva neonacistami.