Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Harrisová: Rastúca nerovnosť počas pandémie je neprijateľná

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Viceprezidentka USA sa počas niekoľkodňovej návštevy Francúzska usiluje o zmiernenie napätia medzi oboma krajinami.

Paríž 12. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a americká viceprezidentka Kamala Harrisová vo štvrtok vyzvali na spoločné úsilie v boji proti prekonaniu nerovností na svete. Apelovali tiež na nebezpečenstvá, ktorým čelia deti na internete. Informovala o tom agentúra DPA.

"Celosvetovo je na vzostupe extrémna chudoba - rovnako ako aj extrémne bohatstvo," uviedla Harrisová na oficiálnom otvorení Parížskeho mierového fóra. Dodala, že ohrozený je "pokrok v rodovej rovnosti", ako aj právo detí na vzdelanie. Poznamenala tiež, že počas pandémie nového koronavírusu sa globálna nerovnosť "bez pochýb zväčšila".

"My, lídri, sa musíme pýtať, prečo táto nerovnosť pretrváva," povedala. "Ako je možné, že jedno percento (ľudí) na svete vlastní v súčasnosti 45 percent svetového bohatstva? Prečo nemá každý štvrtý človek na svete doma prístup k čistej pitnej vode? Nemôžeme si uvedomovať tieto nerovnosti a jednoducho sa im poddať," zdôraznila podľa agentúry AFP.

"Musíme sa zhodnúť, že tieto narastajúce nerovnosti sú neprijateľné a musíme sa dohodnúť, že bude spolupracovať a zaoberať sa nimi," dodala. Nijaká krajina totiž podľa nej proti týmto problémom nemôže bojovať osve - svet preto vyzvala na solidaritu.

Macron takisto vyjadril podobné obavy a upozornil na dôležitosť demografického vývoja, ktorý je značne odlišný na severnej a južnej pologuli. "Nemôžeme mať udržateľne sever, ktorého (obyvatelia) sú čím ďalej starší a starší a zdraví a juh, kde je čoraz viac detí s veľmi malými perspektívami," uviedol.

Spoločne s technologickými gigantmi, akými sú Google či Amazon a ďalšími organizáciami zverejnil Macron výzvu na prehĺbenie spolupráce medzi podnikmi, vládami a občianskou spoločnosťou s cieľom zaistiť bezpečnosť detí v on-line priestore. Navrhli napríklad zlepšenie vzdelávania detí o internete.

Viceprezidentka USA sa počas niekoľkodňovej návštevy Francúzska usiluje o zmiernenie napätia medzi oboma krajinami. Vzájomné vzťahy poznačil spor ohľadom nákupu ponoriek po tom, čo Austrália zrušila kontrakt s Francúzskom a namiesto toho podpísala dohodu s Britániou a USA.