Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Harrisová: Spojenectvo USA s Japonskom je základný kameň pre mier

Na snímke vľavo americká viceprezidentka Kamala Harrisová a vpravo japonský premiér Fumio Kišida počas stretnutia v Tokiu 26. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Harrisová do Japonska pricestovala v pondelok. V utorok za zúčastní na štátnom pohrebe japonského expremiéra Šinzóa Abeho, ktorý zomrel na následky atentátu začiatkom júla.

Tokio 27. septembra (TASR) - Viceprezidentka USA Kamala Harrisová v pondelok na stretnutí s japonským premiérom Fumiom Kišidom označila súčasné spojenectvo medzi týmito dvoma krajinami za základný kameň a nevyhnutné pre mier, stabilitu a prosperitu v indo-tichomorskom regióne. TASR správu prevzala z agentúry AP a Harrosovej vyjadrení na Twitteri.

"Sme odhodlaní naďalej ho (spojenectvo) posilňovať, pretože je rozhodujúce pre bezpečnosť a prosperitu amerických občanov," napísala Harrisová.

Harrisová do Japonska pricestovala v pondelok. V utorok za zúčastní na štátnom pohrebe japonského expremiéra Šinzóa Abeho, ktorý zomrel na následky atentátu začiatkom júla.

Japonský premiér Kišida povedal, že Abe vkladal celú svoju energiu na posilnenie vzťahov Japonska a USA. Kišida pokračuje v úsilí posilniť obranu krajiny. Japonsko je znepokojené v spojitosti s možným konfliktom o Taiwan, na ktorý si robí nároky Čína, pripomína AP. Americký prezident Joe Biden nedávno povedal, že Spojené štáty budú v prípade čínskeho útoku tento ostrov (Taiwan) brániť.

Harrisová podľa vyjadrení predstaviteľa americkej vlády potvrdila tento záväzok a takisto sľúbila podporu USA pre Japonsko v oblasti bezpečnosti.

Viceprezidentka USA neskôr počas tohto týždňa pocestuje do Južnej Kórey, kde má navštíviť aj demilitarizovanú zónu medzi touto krajinou a KĽDR, píše agentúra DPA. Biely dom však návštevu tejto zóny ešte oficiálne nepotvrdil.