Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Harrisová vo Vietname zdôraznila zamestnanecké a ľudské práva

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová počas stretnutia s vietnamským premiérom Phamom Minhom Chinhom (nie je na snímke) v Hanoji 25. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Krajina čelí kritike za obmedzovanie slobody prejavu a tlače, násilie voči ženám a zásahy voči ľuďom považovaným za politických disidentov.

Hanoj 26. augusta (TASR) - Americká viceprezidentka Kamala Harrisová vo štvrtok počas návštevy Vietnamu zdôraznila práva zamestnancov a občianske slobody a potvrdila podporu USA, informovala agentúra AP.

Harrisová sa vo Vietname zúčastnila na podujatí s aktivistami v oblasti práv LGBTQ komunity a klimatickej zmeny. Viceprezidentka zdôraznila potrebu chrániť ženy a práva transgenderových osôb.

Vietnam čelí kritike za obmedzovanie slobody prejavu a tlače, násilie voči ženám a zásahy voči ľuďom považovaným za politických disidentov, píše AP. Harrisová sa však podľa agentúry v prítomnosti novinárov k týmto záležitostiam kriticky nevyjadrila.

Harrisová počas bilaterálnych stretnutí s vedúcimi predstaviteľmi Vietnamu potvrdila záväzok USA podporovať silný, prosperujúci a nezávislý Vietnam a slobodný, otvorený, zdravý a odolný indo-pacifický región, uviedol v stredu vo vyhlásení Biely dom.

Vo štvrtok má vo Vietname vystúpiť aj na tlačovej konferencii, po ktorej sa vráti do USA.

Americká viceprezidentka počas uplynulého týždňa navštívila Singapur i Vietnam. Táto návšteva juhovýchodnej Ázie má podľa jej slov rozvíjať pozitívne vzťahy USA s krajinami v tomto regióne a rozšíriť oblasť americkej spolupráce.