Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Harrisová vyzdvihla Američanov a povzbudila ich v zdolaní krízy

Kamala Harrisová sa prihovára Američanom počas programu Celebrating America. Foto: TASR/AP

Sme odvážni, smelí a ambiciózni. Sme neohrození vo viere, že zvíťazíme, odkázala ľuďom nová americká viceprezidentka.

Washington 21. januára (TASR) - Nová americká viceprezidentka Kamala Harrisová sa v rámci špeciálneho televízneho programu Celebrating America (Oslava Ameriky) venovanému inaugurácii novozvoleného prezidenta Joea Bidena Američanom prvýkrát prihovorila zo svojej funkcie, ktorú zastáva ako vôbec prvá žena v USA.

Aj na túto skutočnosť odkázala hneď v úvode svojho krátkeho prejavu pred Washingotnovým pamätníkom, informuje spravodajská stanica BBC. S nadšením pritom povedala, že "táto chvíľa", keď sa svojim spoluobčanom prihovára ako viceprezidentka v mnohom "zosobňuje náš charakter, odráža to, kým sme".

"Nielenže vidíme, čo bolo, vidíme aj čo môže byť. Načahujeme sa za Mesiacom a následne na ňom vztyčujeme našu vlajku. Sme odvážni, smelí a ambiciózni. Sme neohrození vo viere, že zvíťazíme," povedala.

Zvolený americký prezident Joe Biden (vľavo) gratuluje americkej viceprezidentke Kamale Harrisovej po jej zložení prísahy počas inaugurácie 46. prezidenta USA Joea Bidena a 49. viceprezidentky Kamaly Harrisovej v americkom Kapitole vo Washingtone 20. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Podobne ako nový americký prezident vo svojom inauguračnom prejave, povedala aj Harrisová, že USA sa musia zjednotiť. Vzdala hold americkým vedcom, učiteľom aj rodičom, ktorí vytrvalo prekonávajú problémy aktuálnej pandémie a povzbudila Američanov, aby "videli aj za krízu", uvádza agentúra AP.

V rámci 90-minútového programu Celebrating America, ktorý moderoval herec Tom Hanks, vystúpili hudobné hviezdy ako Justin Timberlake, Jon Bon Jovi, Demi Lovato a Ant Clemons. Podujatie uzatvárala Katy Perry s orchestrálnou verziou svojej piesne Firework, pričom za jej chrbtom sa konal ohňostrojom. Vystúpenie z balkóna Bieleho domu sledoval aj prezidentský pár Joe a Jill Bidenovci.