Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Harry a Meghan o svojom rozhodnutí neinformovali kráľovskú rodinu

Na archívnej snímke britský princ Harry a jeho manželka Meghan. Foto: TASR/AP

Buckinghamský palác varoval, že rozhodnutie dvojice stiahnuť sa z kráľovskej rodiny bude "zložité".

Londýn 9. januára (TASR) - Britskú kráľovnú Alžbetu II. sklamalo rozhodnutie princa Harryho a jeho manželky Meghan stiahnuť sa z pozície "vysoko postavených" členov kráľovskej rodiny. Harry a Meghan totiž svoje rozhodnutie vopred neprediskutovali s Buckinghamským palácom, informovali o tom vo štvrtok stanice BBC a Sky News.

Princ Harry a jeho americká manželka v stredu oznámili, že sa vzdajú svojej úlohy "vysoko postavených" členov kráľovskej rodiny a budú pracovať, aby sa stali finančne nezávislými.

Dvojica podľa Sky News svoje rozhodnutie ešte pred tým, ako bolo zverejnené, neprediskutovala s kráľovnou a ani zo žiadnym z vyššie postavených členov kráľovskej rodiny.

Buckinghamský palác varoval, že rozhodnutie dvojice stiahnuť sa z kráľovskej rodiny bude "zložité".

Hovorkyňa Buckinghamského paláca povedala, že príslušné "rozhovory s vojvodom a vojvodkyňou zo Sussexu sú v počiatočnej fáze". "Máme pochopenie pre ich túžbu zaujať rozdielny prístup. Toto sú však zložité záležitosti, ktorých prekonanie si vyžaduje čas," uviedla hovorkyňa.

"Po mnohých mesiacoch uvažovania a interných diskusií sme sa rozhodli, že tento rok pristúpime k zmene a začneme v tejto inštitúcii raziť pokrokovú novú cestu," oznámili v stredu Harry a Meghan.

Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu strávili Vianoce v Kanade, pretože sa na nich v Británii po narodení ich syna Archieho vlani v máji upriamuje prílišná mediálna pozornosť, vysvetlili.

Po tom, ako sa v utorok vrátili do Británie, navštívili Harry (35) a Meghan (38) diplomatickú misiu Kanady v Londýne a poďakovali sa za pohostinnosť, ktorej sa im počas pobytu dostalo.

Harry (oficiálne Henry) je vnukom britskej kráľovej Alžbety II. a šiestym v nástupníctve na kráľovský trón. Študoval na Kráľovskej vojenskej akadémii v Sandhurste a absolvoval misiu v Afganistane. Jeho manželka bola pred ich svadbou herečkou.