Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Harry a Meghan zažalovali paparazzov za narušenie súkromia

Britský princ Harry (vľavo) a jeho manželka Meghan, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu obviňujú paparazzov, že prelietali ponad ich dom helikoptérami.

Los Angeles 24. júla (TASR) - Britský princ Harry a jeho manželka Meghan Markleová podali vo štvrtok žalobu na jedného alebo viacerých bulvárnych fotografov. Obviňujú ich z toho, že bez povolenia zhotovovali zábery ich 14-mesačného syna Archieho.

Informáciu priniesla agentúra AFP s odvolaním sa na právneho zástupcu Harryho a Meghan. Žalobu podali v Los Angeles v americkom štáte Kalifornia, kde v súčasnosti bývajú.

Prominentný pár podľa vlastných slov ráta s tým, že sa naň bude sústreďovať určitá pozornosť médií. Niektorí paparazzovia však podľa Harryho a Meghan prekročili "pomyselnú hranicu" a nezákonne narušili ich súkromie.

Konkrétne meno fotografa alebo fotografov, voči ktorým je žaloba namierená, zatiaľ nie je známe, píše AFP.

"Pár sa len nedávno dozvedel, že niekto obchoduje s fotografiami jeho 14-mesačného syna Archieho a pritom nepravdivo tvrdí, že ich odfotil na prechádzke v meste Malibu," píše sa v texte žaloby.

Manželia upozornili, že fotografie boli zhotovené bez ich vedomia, nezákonne a za účelom zisku a že zachytávajú ich maloletého syna v záhrade ich domu.

Harry a Meghan návrh podali na základe zákona platného v štáte Kalifornia, ktorý zakazuje niekoho fotografovať bez povolenia v súkromí domova. Zákaz platí aj v prípadoch, keď sú takého zábery zhotovované zvonku.

Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu obviňujú paparazzov, že prelietali ponad ich dom helikoptérami, fotografovali ich za pomoci dronov a že prerezávali bezpečnostné oplotenie, aby sa im lepšie fotilo.

Ešte 31. marca sa dvojica oficiálne vzdala svojich kráľovských povinností a presťahovala sa do Los Angeles - rodného mesta Markleovej. V dôsledku toho už Meghan a Harry nedisponujú titulom "kráľovská výsosť" a nie sú platení z verejných prostriedkov. Pár uviedol, že toto jeho rozhodnutie ovplyvnili aj útoky médií, najmä britského bulváru, ktoré boli dokonca niekedy aj rasistické.

Harrymu, ktorý je aktuálne šiestym v poradí v rámci nástupníctva na britský trón, zostal titul princ a pár si ponechal tituly vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu.

Princ Harry nepriamo prirovnal "nemilosrdnú kampaň" zacielenú na jeho manželku k prístupu médií k jeho zosnulej matke princeznej Diane. Tá zahynula počas autonehody, keď ju v Paríži prenasledovali paparazzi fotografi v auguste 1997.