Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Hasiči bojujú už tretí deň s lesnými požiarmi na juhozápade Turecka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Príčinu požiarov vrátane možnosti, že ide o dielo podpaľača, vyšetrujú príslušné úrady. Majú pritom podozrenie zo sabotáže, uviedol turecký minister vnútra Süleyman Soylu.

Ankara 23. júna (TASR) - Stovky hasičov bojujú na juhozápade Turecka už tretí deň s lesnými požiarmi, ktoré tam spálili pás borovicového lesa a desiatky ľudí prinútili opustiť svoje domovy. Informujú o tom vo štvrtok agentúry DPA a AP.

Plamene sa snaží uhasiť vyše 2500 hasičov, ktorým pomáha aj prinajmenšom 12 lietadiel a 45 vrtuľníkov. Požiare vypukli podľa AP v oblasti známej ako Bördübet, ležiacej neďaleko letoviska Marmaris, v utorok večer, pričom plamene sa vďaka vetru rýchlo rozšírili.

Turecký minister poľnohospodárstva a lesníctva Vahit Kirišci vo štvrtok médiám v Marmarise povedal, že z oblasti bolo dosiaľ evakuovaných 274 ľudí. Podľa miestnych úradov bolo evakuovaných aj prinajmenšom 83 zvierat a 52 vozidiel. Kirišci dodal, že Katar do oblasti vysiela na pomoc tri vrtuľníky a Azerbajdžan jedno lietadlo.

Plamene podľa jeho slov dosiaľ zachvátili takmer 3000 hektárov, pričom sa šíria štyrmi rôznymi smermi. Pre silný vietor, ktorý spolu s horúčavami sťažuje hasenie, sa podľa úradov očakáva, že požiare v priebehu dňa ešte zosilnejú.

Príčinu požiarov vrátane možnosti, že ide o dielo podpaľača, vyšetrujú príslušné úrady. Majú pritom podozrenie "zo sabotáže", uviedol turecký minister vnútra Süleyman Soylu.

Vlani zničili v Turecku lesné požiare desaťtisíce hektárov porastov a podľa prieskumného programu Európskej únie Copernicus boli vôbec najintenzívnejšie, aké v tejto krajine doposiaľ zaznamenali.

Vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoana čelila v súvislosti s nimi ostrej kritike za svoju nepripravenosť. Bránila sa práve tvrdením, že išlo o vôbec najhoršie požiare v dejinách Turecka.

DPA pripomína, že lesný požiar aktuálne horí aj v severnej, tureckej časti ostrova Cyprus, pričom hasiace lietadlá a vrtuľníky tam už vyslalo Turecko, Izrael aj grécka časť Cypru. Požiar tam podľa tureckých médií vypukol v utorok pri obci Mersinlik, ležiacej zhruba 83 kilometrov severovýchodne od metropoly Nikózia.