Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hasiči likvidovali ďalší požiar v blízkosti bejrútskeho prístavu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V priebehu uplynulého týždňa došlo okrem toho v prístave k dvom požiarom.

Bejrút 15. septembra (TASR) - Libanonskí hasiči likvidovali v utorok ďalší požiar v blízkosti prístavu v hlavnom meste Bejrút, kde si ničivý výbuch zo začiatku augusta vyžiadal takmer 200 životov a tisíce zranených. Išlo o tretí požiar v oblasti bejrútskeho prístavu v priebehu uplynulého týždňa, informovala agentúra AP.

Utorkový rozsiahly požiar vypukol v rozostavanej výškovej budove v obchodnej štvrti v centre Bejrútu, ktorú projektovala kancelária známej britsko-iracká architektka Zaha Hadidová. Budova nachádzajúca sa pri hlavnej ceste vedúcej pozdĺž prístavu bola už krátko pred dokončením.

Hasičom sa požiar, ktorého príčiny objasní až ďalšie vyšetrovanie, podarilo uhasiť. Bezprostredne neboli hlásení zranenia ani obete na životoch.

V priebehu uplynulého týždňa došlo okrem toho k dvom požiarom v bejrútskom prístave. Obzvlášť veľký bol požiar skladu z minulého utorka, ktorý vyvolal paniku medzi miestnymi obyvateľmi. Podľa dostupných informácií sa v objekte skladovali pneumatiky, takže okolie zamorili kúdoly toxického dymu.

Mohutný výbuch 2700 ton dusičnanu amónneho zo 4. augusta usmrtil viac než 190 ľudí a vyše 6500 utrpelo zranenia. Mohutná tlaková vlna spôsobila v meste rozsiahle materiálne škody a prístav prakticky zrovnala so zemou. O strechu nad hlavou prišlo asi 300.000 ľudí, čo prispelo aj k zhoršeniu epidémie koronavírusu v Libanone.

Explózia vyvolala v krajine vlnu protestov a nepokojov, ktorých účastníci obviňovali zo zodpovednosti za tragédiu podľa nich skorumpované a neschopné politické elity. Udalosť spôsobila pád vlády a zhoršila hlbokú politickú a ekonomickú krízu, ktorá Libanonom otriasa už dlhé mesiace.