Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Hasiči zasahovali pri požiaroch v Aténach, Olympii i na ostrove Eubója

Miestny obyvateľ píli zhorené stromy počas lesného požiaru pri dedine Limni na gréckom ostrove Evia, 160 km severne od Atén 4. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Šéf civilnej ochrany Nikos Hardalias uviedol, že Grécko čelí približne 40 požiarom po tom, ako krajinu zasiahla vlna horúceho počasia a teploty dosiahli viac ako 40 stupňov Celzia.

Atény 4. augusta (TASR) - Hasiči v Grécku zasahovali v stredu pri viacerých požiaroch, ktoré zničili desiatky domov a v niektorých oblastiach si vyžiadali evakuáciu obyvateľstva, informovala agentúra AFP.

Šéf civilnej ochrany Nikos Hardalias uviedol, že Grécko čelí približne 40 požiarom po tom, ako krajinu zasiahla vlna horúceho počasia a teploty dosiahli viac ako 40 stupňov Celzia.

V okolí Atén podľa AFP zasahuje viac ako 500 hasičov, lietadlá a vrtuľníky. Požiar vypukol v utorok na úpätí jedného z pohorí v okolí hlavného mesta.

Zhorený les počas lesného požiaru pri dedine Limni na gréckom ostrove Evia, 160 km severne od Atén 4. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Plamene podľa úradov zničili približne desať domov a desiatky ďalších budov bolo poškodených. Hasičom sa v stredu podľa Hardaliasa postupne darilo dostať oheň pod kontrolu. Úrady však obyvateľom odporučili, aby zostali vo vnútri a nosili rúška na ochranu pred popolom a dymom.

Požiar na gréckom ostrove Eubója zničil v stredu najmenej 150 domov. Požiar na Eubóji, ktorá je druhým najväčším gréckym ostrovom, je podľa hasičov ťažké dostať pod kontrolu z dôvodu hornatého povrchu ostrova a slabej viditeľnosti.

Muž si zakrýva nos počas lesného požiaru pri dedine Limni na gréckom ostrove Evia, 160 km severne od Atén 4. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Obyvatelia niektorých dedín sa zhromaždili na pláži, odkiaľ ich majú evakuovať loďou. Hasiči však majú aj problémy pri evakuácii, pretože traja mnísi nechcú opustiť tamojší kláštor.



Plamene ohrozovali aj mestečko Olympia, kde sa v roku 776 pred Kristom konali prvé olympijské hry. Miestny starosta požiadal o pomoc. V Olympii zasahovalo približne 100 hasičov, tri vrtuľníky a dve lietadlá.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič oznámil, že jeho úrad poskytne pomoc. Cyprus a Švédsko poslali požiarne lietadlá.