Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Heathrow v lete obmedzí počet pasažierov, aby uchovalo kvalitu služieb

Na snímke cestujúci na letisku Heathrow v Londýne. Foto: TASR/AP

Letecké spoločnosti a pozemný personál letiska vrátane distribúcie batožiny dokážu obslúžiť 100 000 odlietajúcich ľudí. Tento počet sa však v lete pravidelne prekračuje, čo znižuje úroveň služieb.

Londýn 12. júla (TASR) - Londýnske letisko Heathrow oznámilo, že obmedzí počet odlietajúcich cestujúcich na 100.000 denne, aby zachovalo kvalitu ponúkaných služieb. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Prijali sme ťažké rozhodnutie zaviesť kapacitný strop s účinnosťou od 12. júla do 11. septembra," vysvetlil v otvorenom liste cestujúcim generálny riaditeľ letiska John Holland-Kaye.

Letecké spoločnosti na najrušnejšom britskom letisku už reagovali na vládnu výzvu na zníženie dennej kapacity, ale vedenie letiska Heathrow povedalo, že počet pasažierov obmedzí ešte viac.

Letecké spoločnosti a pozemný personál letiska vrátane distribúcie batožiny dokážu obslúžiť 100.000 odlietajúcich cestujúcich. Tento počet sa však v lete pravidelne prekračuje, čo znižuje úroveň služieb. V špičke sa preto predlžuje čakanie, meškajú odlety, prípadne sa lety rušia, a batožina sa nedostáva spolu s pasažierom na miesto určenia.

"Niektoré letecké spoločnosti podnikli významné kroky, iné však nie. Veríme, že sú potrebné ďalšie opatrenia, aby cestujúci mali bezpečnú a spoľahlivú cestu," cituje Reuters riaditeľa.

Letecké spoločnosti doteraz predali v priemere asi o 1500 leteniek nad naplánovaný kapacitný strop.

Niektoré lety sa buď presunú na iný deň či na iné letisko, alebo budú zrušené. "Ospravedlňujeme sa tým pasažierom, ktorým ovplyvníme cestovné plány," dodal John Holland-Kaye.