Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Heger: SR navrhne sprístupnenie európskych inštitúcii pre Ukrajinu

Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) predkladá poslancom informáciu o neformálnom samite Európskej rady, ktorý sa uskutoční 10. a 11. marca vo francúzskom Versailles počas zasadnutia Výboru NR SR pre európske záležitosti v Bratislave vo štvrtok 10. marca 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Ďalšia dôležitá téma summitu vo francúzskom Versailles bude bezpečnosť a energetika, dodal Heger.

Versailles 10. marca (TASR) - Slovenská republika na neformálnom summite EÚ vo francúzskom Versailles navrhne, aby bol Ukrajine poskytnutý prístup k európskym inštitúciám po vzore Nórska alebo Švajčiarska. Pred summitom to vo štvrtok povedal predseda slovenskej vlády Eduard Heger.

Slovenská delegácia prichádza do Versailles s konkrétnymi návrhmi pre európsku perspektívu Ukrajiny, zdôraznil Heger s tým, že medzi ne patrí aj ekonomická pomoc na obnovu krajiny po skončení vojny, ktorú 24. februára rozpútala Moskva.

Ukrajine by mal byť podľa Hegera poskytnutý prístup k Rade EÚ na všetkých úrovniach, avšak bez hlasovacieho práva – na úrovni ministrov, výboru COREPER aj v odborných pracovných skupinách. Kyjev by mal navyše mať prístup k všetkým európskym agentúram a programom a ukrajinský prezident by mal byť pravidelné pozývaný na stretnutie Európskej rady ako hosť, uvádza sa v pláne slovenskej vlády.

Ďalšia dôležitá téma summitu bude bezpečnosť a energetika, dodal Heger.

"Slovensko presadzuje výrazne posilnenie východného krídla (NATO). Je však zároveň potrebné nastaviť novú architektúru obrany Európy ako kontinentu," vysvetlil Heger. V oblasti energeticky Bratislava podporuje "čo najskoršie odpojenie sa od ruských zdrojov", dodal predseda vlády.

osobitný spravodajca TASR Matúš Zdút