Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Heiko Maas označil pravicový terorizmus za najväčšie nebezpečenstvo

Heiko Maas, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na slávnostiach v Halle sa v piatok zúčastní i nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a predseda Ústrednej rady židov v Nemecku (ZdJ) Josef Schuster.

Halle 9. októbra (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas označil pravicový terorizmus za "najväčšie nebezpečenstvo" pre svoju krajinu, informovala v piatok agentúra DPA.

"V Nemecku sa každých 24 minút vyskytne čin motivovaný pravicovým extrémizmom," povedal. "Nejde o ojedinelé prípady, ale o trpkú krajne radikálnu realitu v Nemecku," dodal.

V saskom meste Halle si v piatok pripomenú obete útoku na synagógu z 9. októbra 2019 počas sviatku Jom kipur. Útočník, pravicový radikál, vtedy zastrelil dvoch ľudí a viaceré osoby utrpeli zranenia.

Maas vyzval každého jednotlivca, aby sa postavil rasizmu a pravicovému extrémizmu. Opakovať "už nikdy viac" podľa jeho slov nestačí. "Je povinnosťou nás všetkých podieľať sa na tom, aby sa v našej krajine každý cítil bezpečne - bez ohľadu na to, v čo veria, ako vyzerajú, ako sa volajú, ako žijú a čo milujú," povedal.

Na slávnostiach v Halle sa v piatok zúčastní i nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a predseda Ústrednej rady židov v Nemecku (ZdJ) Josef Schuster.

Ľudia v meste budú držať tri minúty ticha od 12.01 h SELČ. V tomto čase útočník Stephan Balliet vlani vypálil prvé výstrely, pripomína DPA.

Po tom, ako sa mu nepodarilo dostať do synagógy, zastrelil 40-ročnú ženu a v predajni s kebabom 20-ročného muža. Počas pokusu o útek spôsobil zranenia viacerým ľuďom.

Útočník je v súčasnosti vo väzbe a čelí obžalobe, ktorá bola podaná 16. apríla 2020 na súde v Naumburgu v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko.