Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Heiko Maas: Počas protestov si držte odstup od extrémistov

Na archívnej snímke Heiko Maas. Foto: TASR/AP

Počas posledných týždňov sa tisíce ľudí po celom Nemecku zúčastnili na protestoch proti obmedzeniam súkromného a verejného života, ktoré boli zavedené ako prevencia proti šíreniu koronavírusu.

Berlín 21. mája (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval občanov krajiny, aby si držali odstup od extrémistov počas protestov proti koronavírusovým opatreniam. Uviedol to v rozhovore pre denník Die Welt, ktorý bol zverejnený vo štvrtok, informovala agentúra DPA.

Počas posledných týždňov sa tisíce ľudí po celom Nemecku zúčastnili na protestoch proti obmedzeniam súkromného a verejného života, ktoré boli zavedené ako prevencia proti šíreniu koronavírusového ochorenia. Účastníci však často ignorujú pravidlá spoločenského odstupu a odmietajú nosiť rúška. Tieto protesty sú naplánované aj na nadchádzajúci víkend.

"Ak radikálni extrémisti a antisemiti zneužívajú protesty, aby provokovali a rozdeľovali, tak by si každá osoba mala od nich držať aspoň poldruhametrový odstup", povedal Maas pre Die Welt.

Niektorí demonštranti prirovnávajú nosenie rúšok k noseniu Dávidovej hviezdy v nacistickom Nemecku, tvrdí komisár nemeckej vlády pre oblasť boja proti antisemitizmu Felix Klein.

Začiatkom mája nemecké výskumné centrum pre antisemitizmus (RIAS) nahlásilo niekoľko plagátov s nápisom "obmedzenie pohybu je spoločenský holokaust".

Podľa Kleina súčasná zdravotnícka kríza dáva priestor na vytváranie neistoty, počas ktorej sú ľudia viac naklonení k vyvodzovaniu iracionálnych záverov.