Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Historicky prvú SMS vydražili za 107.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Prvá SMS na svete obsahovala želanie "Veselé Vianoce" a bola prenesená prostredníctvom britskej mobilnej siete Vodafone 3. decembra 1992.

Paríž 21. decembra (TASR) - V internetovej aukcii vydražili prvú krátku textovú správu (SMS) na svete z roku 1992. Víťazný nemenovaný záujemca zaplatil za NFT (Non-Fungible Token), teda unikátnu digitálnu repliku pôvodného komunikačného protokolu, 107.000 eur. Informovala o tom agentúra AFP.

Prvá SMS na svete obsahovala želanie "Veselé Vianoce" (Merry Christmas) a bola prenesená prostredníctvom britskej mobilnej siete Vodafone 3. decembra 1992. Počas večierka ju dostal zamestnanec firmy Richard Jarvis od kolegu Neila Papwortha, ktorý ju odoslal z počítača.

Dražbu usporiadala francúzska aukčná sieň Aguttes. Spoločnosť Vodafone oznámila, že výťažok z aukcie použije na pomoc utečencom.

NFT sú digitálne položky, ktoré je možné kupovať a predávať pomocou technológie blockchain. Ide o špeciálny druh decentralizovanej databázy uchovávajúcej záznamy, ktoré sú chránené proti neoprávnenému zásahu. V uplynulých mesiacoch sa NFT položky stali populárnymi medzi zberateľmi. Napríklad dielo od umelca s menom Beeple sa začiatkom roka predalo na aukcii za takmer 70 miliónov dolárov, pripomenula AFP.