Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Historikovi Dmitrijevovi zvýšili trest odňatia slobody na 13 rokov

Na archívnej snímke zo 6. apríla 2018 ruský historik Jurij Dmitrijev. Foto: TASR/AP

Šéf ľudskoprávnej skupiny Memorial strávil desaťročia exhumovaním obetí zavraždených počas vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

Petrozavodsk 30. septembra (TASR) - Odvolací súd v Rusku v utorok sprísnil trest pre uznávaného historika a experta na gulagy Jurija Dmitrijeva na 13 rokov odňatia slobody. V novembri hi pritom mali prepustiť z väzenia vzhľadom na čas strávený vo vyšetrovacej väzbe, kde si ešte stále odpykáva 3,5-ročný trest odňatia slobody za sexuálne zneužívanie svojej adoptívnej dcéry. Informovali o tom BBC a agentúra Reuters.

Voči pôvodnému verdiktu súdu, ktorý v júli poslal Dmitrijeva do väzenia na tri roky, sa odvolala prokuratúra, ktorá žiadala 15 rokov odňatia slobody.

Dmitrijev, šéf ľudskoprávnej skupiny Memorial, strávil desaťročia pátraním po masových hroboch a exhumovaním obetí zavraždených počas vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

Dmitrijevovi stúpenci tvrdia, že jeho stíhanie je pokusom potrestať ho za poukazovanie na jednu z najtemnejších kapitol v dejinách krajiny.