Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Hizballáh odmieta účasť na ozbrojenom incidente na Golanských výšinách

Bojovníci Hizballáhu Foto: TASR/AP

Najnovší nárast napätia súvisí s izraelským raketovým útokom z 20. júla, ktorého terčom boli pozície sýrskych ozbrojených síl a ich spojencov južne od sýrskej metropoly Damask.

Bejrút 27. júla (TASR) - Libanonské šiitské zoskupenie Hizballáh odmieta akúkoľvek účasť na ozbrojenom incidente, ktorý sa v pondelok odohral na libanonsko-izraelskej hranici. Izrael po ňom vyhlásil, že odrazil pokus "teroristov" o infiltráciu na územie židovského štátu.

Hizballáh vo svojom vyhlásení "potvrdzuje, že sa nezúčastnil na žiadnej potýčke a zatiaľ ani nespustil paľbu".

"Všetko, čo nepriateľove médiá tvrdia o zmarení infiltrácie z Libanonu do okupovanej Palestíny ..., je úplne nepravdivé," uvádza sa vo vyhlásení. Hizballáh dodal, že žiadni jeho bojovníci neboli zranení, ani neprišli o život.

Izraelská armáda v pondelok podvečer uviedla, že skupina troch až piatich mužov vyzbrojených puškami prekročila demarkačnú hranicu vytýčenú OSN v spornej oblasti Char Dov, známej ako pod názvom farmy Šibá'a, o ktorú sa sporia Libanon, Sýria a Izrael.

Podľa armády "teroristi" utiekli späť do Libanonu po prestrelke s izraelskými vojakmi. Izraelské sily následne - "v záujme (plnenia) obranných cieľov" - podnikli delostreleckú paľbu smerom na Libanon.

Podľa agentúry AFP bol pritom zasiahnutý dom civilistu v libanonskej dedine Hibaríja.

Najnovší nárast napätia súvisí podľa AFP s izraelským raketovým útokom z 20. júla, ktorého terčom boli pozície sýrskych ozbrojených síl a ich spojencov južne od sýrskej metropoly Damask. Útok si vyžiadal päť obetí, pričom jednou z nich bol aj príslušník Hizballáhu, ktorý v občianskej vojne v Sýrii podporuje damaský režim.

Hizballáh v pondelok vo svojom vyhlásení k incidentu na Golanských výšinách avizoval, že "naša reakcia na zabitie ... Alího Kamala Muhsína počas sionistického útoku neďaleko letiska v Damasku je už blízko". Hizballáh varoval, že pondelkovovú paľbu a zásah domu libanonského civilistu nenechá bez odvety.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok večer v jednej zo svojich reakcií na incident v izraelsko-libanonskom pohraničí vyhlásil, že "Hizballáh sa zahráva s ohňom".

Predtým Netanjahu na pôde izraelského parlamentu vyhlásil, že nešlo o "malý incident" a varoval, že izraelské obranné sily (IDF) "sú pripravené na akýkoľvek scenár".