Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Hizballáh vyjadril podporu prosýrskemu kandidátovi na prezidenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Šiitské hnutie Hizballáh, podporované Iránom, má obrovský vplyv na politický život v Libanone.

Bejrút 6. marca (TASR) - Libanonské politické hnutie Hizballáh vyjadrilo v pondelok podporu prosýrskemu politikovi Sulajmánovi Farandžijovi, ktorý je kandidátom na funkciu prezidenta krajiny.

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej však tento krok pravdepodobne nevyrieši patovú situáciu, v ktorej dôsledku Libanon už mesiace nemá hlavu štátu - napriek tomu, že túto kandidatúru podporil aj spojenec Hizballáhu - šiitské hnutie Amál.

Rozhodnutie Hizballáhu oznámil v televíznom prejave jeho vodca Hasan Nasralláh, keď vyhlásil: "Kandidát, ktorého podporujeme... je Sulajmán Farandžija".

Šiitské hnutie Hizballáh, podporované Iránom, má obrovský vplyv na politický život v Libanone. Odmietavý postoj dvoch hlavných kresťanských strán však znamená, že prosýrsky Farandžija nemá jasnú cestu k získaniu väčšinovej podpore v rozdelenom parlamente.

Libanon sa už tri roky zmieta v hospodárskej kríze, ktorú Svetová banka označila za jednu z najhorších v novodobých dejinách. A od konca októbra, keď vypršal mandát Míšála Awna, je aj bez prezidenta. Od mája krajinu vedie úradnícka vláda s obmedzenými právomocami.

Farandžija (57) je osobným priateľom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a je už dlho považovaný za preferovaného kandidáta Hizballáhu na úrad prezidenta. Tento bývalý poslanec a minister vedie konzervatívnu pravicovú kresťanskú stranu Marada a podobne ako mnoho prominentných politických osobností Libanonu pochádza zo známej politickej dynastie.

Jeho starý otec a menovec bol prezidentom Libanonu v časoch občianskej vojny kresťanským a moslimským obyvateľstvom krajiny v rokoch 1975-90. Jeho otec, tiež politik, bol v roku 1978 zavraždený kresťanskými militantmi spolu so zvyškom najbližšej rodiny. Sulajmán zostal nažive, lebo v čase útoku nebol s rodinou.

Práve sektárstvo politických elít je vo všeobecnosti označované za jedného z vinníkov súčasných problémov krajiny.

Pokiaľ ide o voľby hlavy štátu, v parlamente sa uskutočnilo už 11 kôl hlasovania, ale žiadny kandidát nezískal dostatočnú podporu.

Podľa libanonského systému rozdelenia moci je prezidentský úrad vyhradený pre maronitského kresťana.