Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hladina Dunaja pri Budapešti je dlhodobo pod jedným metrom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Remiaš

Zlepšenie môžu priniesť očakávané výdatnejšie zrážky v povodí Dunaja a mierne oteplenie na miestach povodia, kde už snežilo, dodala hovorkyňa.

Budapešť 29. novembra (TASR) - Hladiny väčších a menších riek pretekajúcich územím Maďarska od augusta stagnujú mierne nad úrovňou rekordne najnižších stavov. Hladina Dunaja na budapeštianskom úseku je dlhodobo pod jedným metrom, povedala vo štvrtok hovorkyňa Celoštátneho vodohospodárskeho riaditeľstva (OVF) Gabriella Siklósová, podľa ktorej zlepšenie situácie možno očakávať už o týždeň.

V týchto dňoch je hladina Dunaja na území hlavného mesta na úrovni 62 centimetrov, čo je o 30 centimetrov viac než októbrový rekord najnižšej hladiny.

Zlepšenie môžu priniesť očakávané výdatnejšie zrážky v povodí Dunaja a mierne oteplenie na miestach povodia, kde už snežilo, dodala hovorkyňa.

Hladina rieky Tisa sa drží v priemere 50 centimetrov nad rekordne nízkym stavom.

Lodná preprava na Dunaji v Maďarsku sa pre dlhotrvajúcu nízku hladinu vody prakticky zastavila, upozornil 20. novembra denník Magyar Idők, podľa ktorého sa preto v silách hromadí množstvo obilia. Väčšina maďarského obilia je prepravovaná práve loďami po tejto rieke.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach