Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hladina Rýna na výtoku do Holandska klesla na nulu

Nákladná loď pláva okolo suchej zeme na Rýne v Düsseldorfe, Severné Porýnie-Vestfálsko, Nemecko. Po týždňoch sucha dosiahli hladiny Rýna historické minimá. Foto: TASR / AP

Meteorológovia očakávajú v Porýní prvé prehánky až v stredu a trvalejší dážď až vo štvrtok.

Berlín 16. augusta (TASR) - Hladina rieky Rýn na výtoku z Nemecka do Holandska v utorok ráno po prvý raz v histórii meraní poklesla na nulu. Píše o tom TASR podľa informácií nemeckej spravodajskej televízie N-TV, ktorá sa odvoláva na Vodohospodársku a plavebnú správu v Emmerichu nad Rýnom.

V pondelok ráno namerali v Emmerichu na nemecko-holandských hraniciach ešte štyri centimetre vody, v pondelok napoludnie už iba dva. Doteraz historicky najnižšiu hodnotu namerali v tomto porýnskom mestečku 30. októbra 2018 – napoludnie tam bolo sedem centimetrov vody, pričom hladina v priebehu dňa klesla na absolútne minimum štyri centimetre.

Napriek nameranej nulovej hladine však Rýn úplne nevyschol, upozorňuje N-TV s tým, že hladinu nemerajú na najnižšom mieste koryta. Plavebné dráhy pre lode sú oveľa hlbšie než oficiálne meraná výška vodnej hladiny rieky. V plavebnej dráhe pri Emmerichu nad Rýnom bola ešte v pondelok takmer dva metre hlboká voda. Plavbu pri neďalekom meste Rees však pre plytkú vodu zastavili.

Rekordy najnižšej zaznamenanej hladiny v týchto dňoch padajú aj na iných miestach na Rýne. Očakáva sa napríklad, že v priebehu utorka klesne hladina v Duisburgu pod doteraz najnižšiu hodnotu 153 centrimetrov, ktorú tiež namerali v októbri 2018.

Meteorológovia očakávajú v Porýní prvé prehánky až v stredu a trvalejší dážď až vo štvrtok.