Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Hladiny morí a skleníkové plyny v ovzduší dosiahli vlani nové maximá

Ilustračné foto Foto: TASR/Igor Semiletov

Hladiny svetových morí stúpali už desiaty rok po sebe.

Washington 31. augusta (TASR) - Koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére a hladiny svetových morí dosiahli v roku 2021 nové maximá. V stredu to vo výročnej správe uviedol americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA). TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Údaje uvedené v tejto správe sú jasné – stále vidíme presvedčivejšie vedecké dôkazy, že zmena klímy má svetové dopady a nevykazuje žiadne známky spomalenia," povedal zástupca NOAA Rick Spinrad.

Nárast úrovne skleníkových plynov prišiel aj napriek zmierneniu emisií fosílnych palív v predchádzajúcom roku. Veľká časť svetovej ekonomiky sa prudko spomalila v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, píše AFP.

Americká vládna agentúra uviedla, že koncentrácia skleníkových emisií v atmosfére bola v roku 2021 na úrovni 414,7 častíc na jeden milión (ppm), čo je o 2,3 viac ako v roku 2020. Táto úroveň je "najvyššia za najmenej uplynulých milión rokov podľa paleoklimatických záznamov", napísal NOAA vo výročnej správa o stave klímy.

Hladiny svetových morí stúpali už desiaty rok po sebe a dosiahli nový rekord, 97 milimetrov nad priemerom, od roku 1993, keď sa začali satelitné merania. Rok 2021 patril medzi šesť najteplejších rokov od polovice 19. storočia, uviedol NOAA. Dodal, že vysoko nad priemerom bol vlani aj počet tropických búrok vo svete.