Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Hlasovacie lístky sú v každom štáte iné, aj škaredé či neprehľadné

Prvý volič v osade Dixville Notch Clay Smith vhadzuje svoj hlas do volebnej urny počas voľby nového prezidenta Spojených štátov amerických. Dixville Notch je jedna z troch odľahlých obcí v pohorí White Mountains v štáte New Hampshire pri hranici s Kanadou, v ktorých voliči začali hlasovať ako prví. Tradične využívajú právo obcí s menej ako sto obyvateľmi otvoriť volebné miestnosti o polnoci miestneho času. Foto: TASR /AP

Dizajn hlasovacieho lístka pritom môže ovplyvniť rozhodnutie voliča.

Washington 8. novembra (TASR) – Mnohé pravidlá týkajúce sa prezidentských volieb v Spojených štátoch sa líšia od štátu k štátu. Jednotlivé štáty majú okrem iného autonómiu aj v tom, ako majú vyzerať hlasovacie lístky.

Dizajn hlasovacieho lístka pritom môže ovplyvniť rozhodnutie voliča. "Každému, kto si spomenie na voľby z roku 2000, ktoré pritiahli pozornosť celého národa k akýmsi zmätočným prvkom na hlasovacích lístkoch na Floride, môže byť jasné, že dizajnéri nie vždy urobia dobrú prácu," uviedla rozhlasová stanica NPR.

V Spojených štátoch neexistuje žiadna federálna autorita, ktorá by určovala, ako majú vyzerať hlasovacie lístky.

"To, ako hlasovacie lístky vyzerajú, je kombináciou názorov miestnych volebných úradníkov a toho, čo sú schopné urobiť ich tlačiarne. Alebo v prípade elektronického hlasovacieho systému toho, čoho sú schopné ich počítače," vysvetlila pre NPR Dana Chisnell z neziskovej organizácie, ktorá sa zaoberá vývojom najvhodnejších dizajnov pre volebné materiály.

Voľby prezidenta USA sledujeme ONLINE. Všetko dôležité nájdete TU.


To, že dizajn naozaj môže ovplyvniť hlasovanie, dokazuje napríklad prípad z okresu Palm Beach na Floride z roku 2000. Volebná komisia sa tam bez predchádzajúceho testovania rozhodla zväčšiť veľkosť písma v elektronickom hlasovacom systéme, aby nemali starší voliči problém s čítaním. Zväčšenie písma však poposúvalo celý text vrátane kolóniek na zakrížikovanie toho ktorého kandidáta. Hoci mená kandidátov boli jasne čitateľné, nebolo jasné, ktorá kolónka ku komu patrí.

Voliči si tak musia dávať pri vypisovaní volebných lístkov pozor. Dana Chisnellová ale priznáva, že počas posledných rokov viac a viac volebných komisií robí stále lepšiu prácu, pokiaľ ide o navrhovanie volebných lístkov.

"Zoznam takýchto volebných komisií je oveľa dlhší než pred štyrmi alebo ôsmimi rokmi," povedala. Väčšina voličov by tak podľa nej nemala mať s hlasovaním problém.