Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Súdny proces súvisiaci s kauzou MH17 sa v Holandsku začne budúci rok

Dievča sa pozerá cez okna na lietadlo malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airlines na letisku v Sepangu 13. októbra 2015. Foto: TASR AP

Vyšetrovací tím pod vedením Holandska spája toto nešťastie s protivzdušným raketovým systémom Buk, ktorý bol údajne prepravený do oblasti konfliktu zo susedného Ruska.

Amsterdam 19. decembra (TASR) - Hlavná časť súdneho procesu v súvislosti so zostrelením dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad územím Ukrajiny spred šiestich rokov sa v Holandsku začne na budúci rok 7. júna. V piatok to oznámil okresný súd v Haagu, z ktorého vyhlásenia citovala tlačová agentúra DPA.

Predbežné vypočúvania sa uskutočnili už v marci a júni, samotný súdny proces však bol preložený vzhľadom na cestovné obmedzenia vyplývajúce z koronavírusovej pandémie. Zároveň bolo umožnené, aby mala obhajoba viac času na prípravu.

Podľa vyhlásenia haagskeho súdu je začiatok hlavnej časti procesu závislý od ukončenia vyšetrovaní a vyriešenia mimoriadnych procedurálnych záležitostí. Na urýchlenie týchto postupov sú na 1. februára a 15. apríla 2021 naplánované ďalšie prípravné vypočúvania.

Sú medzi nimi nároky na odškodnenie či požiadavka prokuratúry na preskúmanie lietadla, ktoré bolo čiastočne zrekonštruované z úlomkov a momentálne sa nachádza v Holandsku.
Pohľad na časť zrekonštruovaného lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airline, let MH17 pred začiatkom zverejnenia správy Holandskej rady pre bezpečnosť o príčinách havárie boeingu na Ukrajine, 13. októbra 2015 v holandskom meste Gilze-Rijen, archívne foto.
Foto: TASR/AP

Všetkých 298 ľudí na palube leteckej linky MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru zahynulo 17. júla 2014 pri zostrelení lietadla nad vojnou zmietanou východnou časťou Ukrajiny, pričom väčšinu pasažierov tvorili Holanďania.

Vyšetrovací tím pod vedením Holandska spája toto nešťastie s protivzdušným raketovým systémom Buk, ktorý bol údajne prepravený do oblasti konfliktu zo susedného Ruska.

V neprítomnosti sú súdení štyria podozriví - Igor Girkin, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov (Rusko) a Leonid Charčenko (Ukrajina). Na súde je však zastupovaný iba Pulatov, v čase incidentu vysokopostavený líder proruských povstalcov, ktorý prostredníctvom svojich právnikov vyhlásil, že je nevinný.

Ruská vláda opakovane odmieta obvinenia z účasti na zostrelení tohto civilného lietadla.