Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hlavná hygienička: Miloš Zeman musí byť 14 dní v karanténe

Na archívnej snímke z 26. augusta 2021 český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Hygienička uviedla, že prezidentská kancelária s ňou podmienky vymenovania nového premiéra neprediskutovala. Výnimky z izolácie podľa nej nie sú možné.

Praha 26. novembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman musí byť počas nasledujúcich dvoch týždňov v karanténe. V súvislosti s jeho plánom vymenovať v nedeľu nového premiéra Petra Fialu (ODS/Spolu) to Českému rozhlasu v piatok povedala hlavná hygienička Pavla Svrčinová.

Zeman mal pozitívny test na koronavírus vo štvrtok a v súčasnosti sa nachádza v nemocnici, i keď nemá príznaky. Prepustiť ho majú v sobotu.

Svrčinová uviedla, že prezidentská kancelária s ňou podmienky vymenovania nového premiéra neprediskutovala. Výnimky z izolácie podľa nej nie sú možné.

"Ak by k takejto výnimke došlo – pričom ja verím, že nedôjde – tak by sa občania oprávnene pýtali, prečo majú oni iné pravidlá ako niekto iný. Tie pravidlá musia platiť pre všetkých úplne rovnako," zdôraznila Svrčinová.

Ako v piatok oznámil Zemanov hovorca Jiří Ovčáček, prezident vymenuje Fialu v nedeľu o 11.00 h na zámku v Lánoch "za dodržania platných hygienicko-epidemiologických opatrení".

Pôvodne chcel Zeman vymenovať Fialu za premiéra už v piatok, avšak zabránil mu v tom štvrtkový pozitívny test na koronavírus.