Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Hlavná nemocnica v Ľvove je pod náporom; ošetruje mnoho zranených detí

Na snímke rodina, ktorú evakuovali z rôznych oblastí okolo hlavného mesta Kyjeva, v štrnásty deň ruskej invázie na Ukrajine v stredu 9. marca 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Pediatri vo Ľvove si musia určovať priority.

Kyjev/Ženeva 15. marca (TASR) - Detský fond OSN (UNICEF) v utorok uviedol, že hlavná nemocnica v západoukrajinskom Ľvove bojuje s náporom zranených detí, ktoré do zariadenia prichádzajú z iných častí krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

"Pediatri vo Ľvove si musia určovať priority. Ak príde veľké množstvo detí s vojnovými zraneniami, lekári použijú (farebné) nálepky. Zelená nálepka – dieťa nateraz nechajte, žltá – dieťa teraz potrebuje lekársku pomoc, červená – dieťa je v kritickom stave, čierna nálepka – dieťa sa im nepodarí zachrániť," priblížil situáciu hovorca UNICEF James Elder, ktorý bol dva týždne v Ľvove.

Elder na tlačovom brífingu dodal, že od začiatku ruskej invázie utieklo z Ukrajiny približne 1,4 milióna detí.

"V priemere sa každý deň na Ukrajine stalo utečencami viac ako 70.000 detí," spresnil Elder. "To znamená, že ukrajinské dieťa sa stalo utečencom takmer každú sekundu od začiatku vojny (24. februára)," vysvetlil hovorca UNICEF.