Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Hlavné mesto Biškek nemá plyn ani elektrinu, a to pri -20 stupňoch

Ilustračné foto Foto: TASR

Krízu spôsobil výpadok v dodávke zemného plynu zo susedného Kazachstanu, ktorý musel siahnuť po vlastných zásobách, keď zlyhal import z Uzbekistanu.

Biškek 19. decembra (TASR) - Tisíce domácností v hlavnom meste Kirgizska postihol zdĺhavý výpadok dodávky plynu a elektriny, pričom teplota klesá až na 20 stupňov pod nulou. Informovala o tom agentúra AP.

Obyvatelia Biškeku a priľahlých miest, vrátane mesta Kant, kde je situovaná ruská letecká základňa, sa v utorok už piaty deň po sebe snažili zahriať si svoje príbytky.

Krízu spôsobil výpadok v dodávke zemného plynu zo susedného Kazachstanu, ktorý musel siahnuť po vlastných zásobách, keď zlyhal import z Uzbekistanu. Príčina tohto energetického nedostatku nie je nateraz známa.

Tieto štáty Strednej Ázie, ktoré kedysi patrili do Sovietskeho zväzu, od svojho osamostatnenia opakovane zlyhávajú pri snahe o dosiahnutie dohody o spoločných energetických zdrojoch.

V Kirgizsku, kde sa nachádza americká letecká základňa, podobné obmedzenia prispievajú k zhoršovaniu nálady u ľudí a krajina od roku 2010, kedy v povstaní zvrhli bývalého kirgizského prezidenta, bojuje o zachovanie si svojej stability.

Kirgizský minister energetických zdrojov Avtandil Kalmambetov uviedol, že Kazachstan poskytuje iba približne 60 percent z dohodnutých dodávok plynu. Minister ďalej oznámil, že odstávka plynu, postihujúca 80 percent domov a 40 percent bytov v Biškeku, trvá od piatka.