Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Hlavnou témou rokovaní Erdogana so Zelenským bola sféra bezpečnosti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) sa rozpráva so svojím tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom počas ich stretnutia v Kyjeve 3. februára 2022. Foto: TASR / AP

Ukrajinský prezident oznámil, že Ankara a Kyjev podpísali dohodu, na základe ktorej sa na Ukrajine rozšíri výroba tureckých bezpilotných lietadiel Bayraktar.

Kyjev 3. februára (TASR) - Hlavnou témou štvrtkového rokovania ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho tureckého náprotivku Recepa Tayyipa Erdogana v Kyjeve bola sféra bezpečnosti. Podľa Erdogana je Turecko pripravené stať sa prostredníkom medzi Ukrajinou a Ruskom, informovali agentúry TASS a UNIAN.

Podľa tureckého prezidenta môže byť kríza týkajúca sa Ukrajiny vyriešená v rámci minských dohôd.

"Úprimne veríme, že kríza bude zažehnaná mierovou a diplomatickou cestou s ohľadom na územnú celistvosť Ukrajiny a minské dohody," uviedol na spoločnej tlačovej konferencii Erdogan, pričom poznamenal, že Turecko podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny, a to aj vrátane polostrova Krym.

Turecký prezident zároveň uviedol, že Turecko je pripravené stať sa miestom pre uskutočnenie summitu, ktorého cieľom bude urovnanie situácie v Donbase pri dodržiavaní minských dohôd.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) tlieskajú po tom, ako turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu (druhý zľava) a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (druhý sprava) podpísali dohodu počas ich stretnutia v Kyjeve 3. februára 2022.
Foto: TASR/AP


"Turecko je pripravené s radosťou zorganizovať stretnutie lídrov (Ruska a Ukrajiny) alebo zorganizovať technické rokovania medzi stranami. Sme pripravení akokoľvek prispieť k zníženiu napätia v čiernomorskom regióne," uviedol Erdogan.

"Osobitne sa chcem poďakovať prezidentovi Erdoganovi za iniciatívu stať sa prostredníkom medzi Ruskom a Ukrajinou... Pre mier na Ukrajine sme ochotní urobiť všetko možné, na všetkých miestach a vo všetkých formátoch. Nezáleží na tom, kde dáme za vojnou bodku," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident zároveň oznámil, že Ankara a Kyjev podpísali dohodu, na základe ktorej sa na Ukrajine rozšíri výroba tureckých bezpilotných lietadiel Bayraktar.

Prezidenti na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po vyše trojhodinovom rokovaní, spoločne podpísali dohodu o zóne slobodného obchodu medzi Tureckom a Ukrajinou.