Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hlavnou témou stretnutia Bidena so Scholzom bude vojna na Ukrajine

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Scholz navštívi Washington vo funkcii spolkového kancelára druhýkrát. Biden ho v Bielom dome naposledy prijal vlani vo februári, tesne pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.

Washington 28. februára (TASR) - Hlavnou témou piatkového stretnutia amerického prezidenta Joea Bidena s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom vo Washingtone bude vojna na Ukrajine, uviedol v pondelok hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

"Môžem vám povedať, že vojna na Ukrajine bude prvoradou témou diskusie a prezident Biden tak bude mať ďalšiu príležitosť poďakovať kancelárovi a nemeckému ľudu za všetku podporu, ktorú poskytli Ukrajine," povedal Kirby.

Dodal, že Nemecko zmysluplne zvýšilo svoju podporu Ukrajine, ako to nedávno ukázalo napríklad schválením dodávok tankov Leopard 2. USA zas Kyjevu prisľúbili svoje tanky Abrams.

Biely dom a nemecká vláda však priniesli protichodné správy o tom, ako sa zrodil záväzok dodať Ukrajine moderné tanky, všíma si DPA.

Zástupca hovorcu nemeckej vlády Wolfgang Büchner v pondelok potvrdil pôvodné stanovisko, podľa ktorého Scholz nikdy nepodmieňoval dodávku nemeckých Leopardov rozhodnutiu USA poskytnúť Kyjevu tanky Abrams. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan naopak nedávno uviedol, že Berlín svoje rozhodnutie podmienil práve takýmto spôsobom.

Americký prezident má s nemeckým kancelárom v Bielom dome hovoriť aj pokračujúcej spolupráci Washingtonu s Berlínom v oblasti regionálnych i svetových bezpečnostných otázok vrátane spoločného úsilia pri výzvach, ktoré predstavuje Čína.

Scholz navštívi Washington vo funkcii spolkového kancelára druhýkrát. Biden ho v Bielom dome naposledy prijal vlani vo februári, tesne pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.