Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Hlavný obžalovaný z útokov v Paríži v roku 2015 poprel vedomú účasť

Na umeleckej skici hlavný obžalovaný Salah Abdeslam (vpravo) sedí v špeciálnej súdnej sieni na súde v Paríži, archívne foto. Foto: TASR/AP

Abdeslam počas utorňajšieho vypočúvania viackrát využil svoje právo nevypovedať.

Paríž 15. marca (TASR) - Salah Abdeslam, hlavný obžalovaný v procese týkajúcom sa teroristických útokov v Paríži z novembra 2015, v utorok pred súdom poprel, že sa na týchto útokoch vedome podieľal. TASR správu prevzala z agentúr DPA a Reuters.

Abdeslam sa podľa DPA priznal, že motorovými vozidlami, ktoré si prenajal, previezol viacerých islamistov z Maďarska do Belgicka. Podľa svojich vyjadrení však nevedel, že títo islamisti patrili ku skupine, ktorá neskôr uskutočnila útoky v Paríži.

Abdeslam počas utorňajšieho vypočúvania viackrát využil svoje právo nevypovedať. Jeho tvrdenia, že na ďalších cestách prenajatými automobilmi sa nezúčastnil, sú podľa obžaloby presvedčivé na základe údajov z jeho mobilného telefónu, píše DPA.

Pri krvavých útokoch z 13. novembra 2015 skupina džihádistov spustila paľbu v koncertnej sále Bataclan v centre Paríža. Ďalší náhodne strieľali na hostí barov a reštaurácií v troch parížskych obvodoch. Okrem toho sa traja samovražední atentátnici odpálili pri štadióne Stade de France počas futbalového zápasu Francúzska s Nemeckom. Útoky si vyžiadali 130 obetí na životoch a 350 zranených.

Vlani v septembri sa začal proces s 20 mužmi, ktorí sú obvinení z účasti na útokoch. Je považovaný za najväčší v moderných dejinách Francúzska a zúčastňujú sa na ňom stovky žalobcov a príbuzných obetí.

Francúz marockého pôvodu Abdeslam je jediný z útočníkov, ktorý je ešte nažive. Ostatných priamych páchateľov totiž zastrelila polícia alebo ešte predtým zomreli po samovražednom útoku.

Abdeslam sa údajne plánoval tiež odpáliť, bombu však neaktivoval a odhodil ju na jednom z parížskych predmestí, pripomína DPA. Obžalovaný začiatkom februára pred súdom povedal, že vtedy zmenil názor, a preto je podľa jeho slov nesprávne označovať ho za vraha.