Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Hlavný vyjednávač Kyjeva odmietol prímerie aj akékoľvek ústupky Rusku

Členovia ukrajinskej delegácie, námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Mykola Tochyckyj (vľavo), ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov (druhý zľava), šéf ukrajinského parlamentného klubu vládnucej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija (tretí zľava) , poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak (štvrtý zľava), členovia ruskej delegácie - ruský veľvyslanec v Bielorusku Boris Gryzlov (piaty sprava), poslanec ruskej štátnej Dumy Leonid Sluckij (štvrtý sprava), hlavný vyjednávač a poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Vladimir Medinskij (tretí sprava), námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin (druhý sprava) a námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko počas rusko-ukrajinských mierových rozhovorov na bieloruskej strane Bielovežského pralesa - národného parku ležiaceho pri poľsko-bieloruských hraniciach 7. marca 2022, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podoľak v utorok uviedol, že mierové rozhovory s Moskvou sú pozastavené.

Kyjev 22. mája (TASR) - Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v sobotu vylúčil dosiahnutie prímeria s Ruskom s tým, že Kyjev neprijme žiadnu dohodu s Moskvou, ktorá by zahŕňala odovzdanie časti územia. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Podoľak pripustil, že postoj Kyjeva k vojne je čoraz nekompromisnejší a povedal, že akékoľvek ústupky by sa obrátili proti Ukrajine, pretože Rusko by po akomkoľvek prerušení bojov zasiahlo ešte tvrdšie.

"Vojna sa (po akýchkoľvek ústupkoch) neskončí. Len bude na nejaký čas pozastavená," povedal v rozhovore pre Reuters v prísne stráženom prezidentskom úrade v Kyjeve.

Podoľak zároveň odmietol podľa svojich slov "veľmi zvláštne" výzvy Západu na okamžité prímerie, ktoré by zahŕňalo ruské jednotky zostávajúce na území, ktoré obsadili na juhu a východe Ukrajiny.

"(Ruské) sily musia opustiť krajinu a až potom bude možné obnoviť mierový proces," dodal.

Podoľak v utorok uviedol, že mierové rozhovory s Moskvou sú "pozastavené". Hovorca Kremľa deň na to obvinil predstaviteľov v Kyjeve, že nechcú v rozhovoroch o ukončení bojov pokračovať.

V predošlých fázach vojny rokovali predstavitelia oboch strán pravidelne, no bez zásadných výsledkov, pripomína agentúra AFP. Posledné rozhovory sa podľa ruských tlačových agentúr konali 22. apríla.