Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Hlavný vyjednávač Londýna pre brexit podal demisiu, píše britská tlač

Na archívnej snímke z 9. decembra 2020 David Frost. Foto: TASR/AP

Ako dôvod uviedol rozčarovanie z vlády premiéra Borisa Johnsona.

Londýn 19. decembra (TASR) - Britský minister David Frost, ktorý viedol rokovania o brexite za vládu premiéra Borisa Johnsona, odstúpil zo svojho postu. Ako dôvod uviedol rozčarovanie z vlády premiéra Borisa Johnsona, najmä v súvislosti so zvyšovaním daní, novými protipandemickými opatreniami a nákladmi na environmentálnu politiku, informoval denník Mail on Sanday.

Úrad britského premiéra Frostovu demisiu zatiaľ nekomentoval, dodala agentúra AFP.

Denník na svojom konte na sociálnej sieti Twitter konštatoval, že "lord Frost podal demisiu pred týždňom, ale presvedčili ho, aby zostal až do januára".

Frost už niekoľko týždňov vedie rozhovory o takzvanom protokole Severného Írska, ktorý upravuje obchod medzi britskou pevninou Anglickom, Škótskom a Walesom a Severným Írskom a s Európskou úniou. Londýn chce, aby bola dohoda, ktorú podpísal len minulý rok, zrušená a tvrdí, že nefunguje. Brusel je však proti, pripomenula AFP.

Podpredsedníčka hlavnej opozičnej labouristickej strany Angela Raynerová v reakcii na Frostovo rozhodnutie uviedla, že jeho demisia je dôkazom, že vláda je "v totálnom chaose práve vtedy, keď krajinu čaká niekoľko neistých týždňov".
Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson.
Foto: TASR/AP

Deklarovala, že Boris Johnson sa nehodí na post premiéra. "Zaslúžime si niečo lepšie, než je toto šaškovanie," napísala na Twitteri.

Hovorkyňa liberálnych demokratov pre zahraničné veci Layla Moranová povedala, že Frostova "šokujúca demisia je znakom chaosu a zmätku v jadre tejto konzervatívnej vlády".

"Potkany utekajú z potápajúcej sa lode Borisa Johnsona, zatiaľ čo on sa potáca z krízy do krízy. Dokonca aj niekdajší verní priaznivci premiéra ho teraz opúšťajú," dodala.

Odchod Davida Frosta je ďalšou ranou pre Borisa Johnsona, oslabeného kritikou a nedávnymi škandálmi spojenými so vzťahmi medzi poslancami a lobistami a s jeho zvládaním zdravotnej krízy, konštatovala AFP. Johnson prevzal osobnú zodpovednosť za volebnú porážku, ktorú v piatok 17. novembra utrpela Konzervatívna strana v jednej zo svojich bášt.