Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Hnutie Fatah vyzvalo po smrti palestínskeho väzňa na deň „hnevu“

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Fatah okrem toho vyzval aj na generálny štrajk v Predjordánsku.

Jeruzalem/Ramalláh 20. decembra (TASR) - Na "deň hnevu" vyzvalo v utorok hnutie Fatah vedené palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom po nedávnom úmrtí Palestínčana v izraelskej väzbe. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Fatah okrem toho vyzval aj na generálny štrajk v Predjordánsku. Hnutie tak reagovalo na úmrtie 50-ročného palestínskeho väzňa Násira abú Hamída, vysokopostaveného člena Brigád mučeníkov z mešity al-Aksá, ozbrojeného krídla Fatahu.

Organizácie podporujúce palestínskych väzňov vyčítajú Izraelu, že Hamídovi, ktorý mal rakovinu, nezabezpečil adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

Hovorca izraelskej väzenskej správy v utorok úmrtie väzňa potvrdil s tým, že trpel nevyliečiteľnou chorobou a v pondelok bol prevezený do nemocnice. Počas celého obdobia mal mať podľa väzenskej správy k dispozícii lekárske ošetrenie.

Hamíd si odpykával doživotný trest. Odsúdený bol okrem iného za vraždu a za aktivity spojené s terorizmom. Prvýkrát bol uväznený ešte v apríli 2002.

Podľa izraelských i palestínskych ľudskoprávnych organizácií sa v izraelských väzniciach nachádza viac než 4000 "osôb zadržaných z bezpečnostných dôvodov", všíma si DPA. Títo väzni sú vo väčšine prípadov členmi palestínskych militantných organizácií a sú obvinení z trestných činov zameraných proti bezpečnosti Izraela.