Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Hnutie Hamas je pripravené reagovať na izraelskú eskaláciu

Príslušníci bezpečnostných síl palestínskeho hnutia Hamas. Foto: TASR/AP

Okrem toho Netanjahu vyzval Izraelčanov, aby dodržiavali všetky bezpečnostné pokyny vydávané úradmi.

Jeruzalem 12. mája (TASR) - Izraelský minister obrany Benny Ganc v utorok vyhlásil, že doterajšie izraelské útoky na ciele v palestínskom pásme Gazy boli "iba začiatkom".

S týmto varovaním Ganc prišiel po tom, čo islamisti z hnutia Hamas spustili raketovú paľbu aj smerom na mesto Tel Aviv ležiace v strednej časti Izraela.

"Existuje veľa cieľov", ktoré možno v Gaze zasiahnuť, vyhlásil Ganc po sérii desiatok náletov, ktoré izraelské lietadlá podnikli od pondelka večera v palestínskej enkláve.

"Toto je iba začiatok," upozornil. "Teroristické organizácie boli tvrdo zasiahnuté a budú terčom aj naďalej (v odvete) za svoje rozhodnutie zaútočiť na Izrael. Obnovíme mier a pokoj, a to nadlho," dodal.

Šéf hnutia Hamas Ismáíl Haníja zasa avizoval, že palestínski islamisti sú "pripravení", ak Izrael bude ďalej stupňovať svoje násilie.

"Ak chce (Izrael) eskalovať, my sme na to pripravení. A ak chce prestať, aj na to sme pripravení," uviedol Haníja v televíznom prejave.

Podľa portálu The Times of Israel Haníja v utorok večer deklaroval, že ním vedené zoskupenie nastolilo po vypálení rakiet na strednú časť Izraela "novú rovnováhu síl".

"Dosiahli sme víťazstvo v bitke o Jeruzalem, v obrane Jeruzalema," uviedol Haníja a dodal, že práve "Jeruzalem je osou konfliktu".

Haníja tiež vysvetlil, čo považuje za sériu "víťazstiev" Palestínčanov v posledných mesiacoch: prekazili každoročný pochod pravicových židovských nacionalistov cez Damaskú bránu na Deň Jeruzalema a oddialili hroziace vysťahovanie palestínskych rodín z jeruzalemského predmestia Šajch Džarrá.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok večer vyhlásil, že Hamas a skupiny napojené na Palestínsky islamský džihád "draho zaplatia" za svoje útoky na stredný a južný Izrael.

"Ruky majú zmáčané od svojej vlastnej krvi," uviedol Netanjahu o vedení teroristických skupín.

Premiér potvrdil, že izraelská armáda doposiaľ zasiahla stovky cieľov v pásme Gazy a bude pokračovať v náletoch v palestínskej enkláve.

Okrem toho Netanjahu vyzval Izraelčanov, aby dodržiavali všetky bezpečnostné pokyny vydávané úradmi.