Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Hnutie Hamas sa po zastrelení mladého Palestínčana vyhráža intifádou

Príslušníci palestínskeho hnutia Hamas, archívne foto. Foto: TASR/AP

Palestínske vedenie žiada, aby osoby zodpovedné za zabitie neozbrojeného muža boli postavené pred Medzinárodný trestný súd (ICC).

Jeruzalem 30. mája (TASR) - Islamistické hnutie Hamas, ktoré spravuje palestínske pásmo Gazy, varovalo, že sobotňajšie zabitie mladého neozbrojeného palestínskeho muža v Jeruzaleme "podnieti revolúciu (...), ktorá sa nezastaví, kým okupant neopustí celé palestínske územie". Hamas tak varoval pred novou palestínskou intifádou, uviedla agentúra AFP.

Strana Fatah vo svojom vyhlásení zo soboty upozornila, že neozbrojený Palestínčan, ktorého izraelská polícia zastrelila v jeruzalemskom Starom meste, keď neposlúchol jej výzvy, aby zastal a podrobil sa výsluchu, bol postihnutý.

Sáib Irikát, generálny tajomník Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) v reakcii na incident na sociálnej sieti Twitter napísal, že zabitie je "zločin, ktorý zostane nepotrestaný, kým svet neprestane zaobchádzať s Izraelom ako so štátom, na ktorý sa nevzťahujú žiadne zákony".

Irikát k svojmu tvítu pridal hashtagy #PalestineWillBeFree a #ICantBreath - odkaz na Afroameričana Georgea Floyda, ktorého nedávna smrť, keď mu zasahujúci policajt prikľakol krk, vyvolala v Spojených štátoch vlnu pouličných protestov a nepokojov.

Fatah, vedený palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, odsúdil zabitie tohto Palestínčana a označil ho za vojnový zločin.

Vo svojom vyhlásení Fatah uviedol, že plnú zodpovednosť "za popravu mladého postihnutého muža" nesie izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Palestínske vedenie žiada, aby osoby zodpovedné za zabitie neozbrojeného muža boli postavené pred Medzinárodný trestný súd (ICC).

Palestínska agentúra WAFA identifikovala obeť ako Ijáda Chajriho Halláka, obyvateľa východojeruzalemského predmestia Vádí al-Džauz. Podľa medializovaných správ tento muž vo veku 30-40 rokov kráčal po ulici a držal v rukách podozrivý predmet. Policajti si mysleli, že je to ručná zbraň, začali muža prenasledovať a smrteľne ho postrelili. Neskôr sa ukázalo, že obeť bola neozbrojená.

Polícia začala vo veci vyšetrovanie. Po mužovom zastrelení prišli policajní príslušníci za jeho rodinou, bývajúcou taktiež vo východnom Jeruzaleme, a vypočuli ju.

Agentúra AFP dodala, že vo východnom Jeruzaleme a na okupovanom západnom brehu Jordánu došlo v posledných dňoch k prudkému nárastu násilností, aj keď ich miera zatiaľ nedosiahla tú z rokov 2015-16, keď sa izraelské bezpečnostné sily snažili zastaviť vlnu útokov páchaných tzv. osamelými vlkmi - útočníkmi, ktorí neboli napojení na žiadnu z existujúcich militantných skupín.

V súčasnosti v oblasti existujú obavy z eskalácie násilia v prípade, ak Izrael využije kontroverznú "zelenú" od prezidenta USA Donalda Trumpa a pripojí lokality na Západnom brehu k svojmu územiu.