Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Hnutie Hizballáh sa prihlásilo k raketovému útoku na severe Izraela

Bojovníci Hizballáhu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Libanonský armádny predstaviteľ uviedol, že zatiaľ nemá potvrdené odpálenie rakiet z južného Libanonu, kde skupina Hizballáh podporovaná Iránom vytvorila sklady aj týchto zbraní.

Bejrút 6. augusta (TASR) - Z územia južného Libanonu bolo v piatok smerom na Izrael vypálených niekoľko rakiet. K raketovej paľbe sa prihlásilo proiránske militantné hnutie Hizballáh, ktoré to označilo za odvetu za štvrtkové izraelské nálety na južný Libanon, prvé od roku 2014. Informovala o tom agentúra AP.

Ostreľovanie izraelského územia z južného Libanonu potvrdila aj izraelská armáda, ktorá dodala, že vypálených bolo viac ako desať rakiet, pričom väčšinu z nich zneškodnili mobilné protiraketové systémy. Bezprostredne neboli hlásené škody ani zranenia.

Izraelské médiá tiež informovali, že v oblastiach na severe krajiny, ležiacich v blízkosti hraníc s Libanonom, sa pred poludním rozozvučali varovné sirény upozorňujúce na riziko ďalších cezhraničných útokov.

Libanonský armádny predstaviteľ uviedol, že zatiaľ nemá potvrdené odpálenie rakiet z južného Libanonu, kde skupina Hizballáh podporovaná Iránom vytvorila sklady aj týchto zbraní.

Televízna stanica al-Manár, spájaná s Hizballáhom, informovala, že z južného Libanonu bolo smerom na pozície izraelskej armády na spornom pohraničnom území - v oblasti tzv. fariem Šibáa - vypálených päť rakiet. Išlo o "neznáme rakety", čo má podľa AP zrejme naznačiť, že za útokom nie je Hizballáh.

Izrael ovláda farmy Šibáa na území medzi Libanonom, Sýriou a Izraelom spolu s Golanskými výšinami od roku 1967.

Farmy Šibáa (Har Dov) sa rozprestierajú v horskom masíve Hermon na necelých 30 kilometroch štvorcových, ale sú dôležité z hľadiska vodných zdrojov. OSN považuje farmy za súčasť Golanských výšin, anektovaných Izraelom, Libanon si ich však nárokuje ako svoje územie pre seba.

Izraelská armáda vo štvrtok vo svojom vyhlásení uviedla, že "armádne stíhačky sa zamerali na miesta odpaľovania rakiet a infraštruktúru používanú na teroristické aktivity v Libanone". Vyhlásenie nešpecifikovalo, či cieľom náletov bol Hizballáh alebo iné ozbrojené skupiny.

K tejto výraznej vojenskej eskalácii došlo v čase, keď sa nová izraelská vládnuca koalícia, pozostávajúca z ôsmich politických strán, snaží zachovať krehké prímerie, ktorým sa v máji ukončil 11 dní trvajúci vojenský konflikt medzi radikálmi z militantného hnutia Hamas ovládajúceho palestínske pásmo Gazy a Izraelom.