Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Jemen nevyhlásil vojnu Izraelu, šírilo sa tvrdenie bez kontextu.

Saná/Tel Aviv/Bratislava 14. novembra (TASR) - Na weboch a sociálnych sieťach sa šírilo zavádzajúce tvrdenie, že Jemen vyhlásil vojnu Izraelu. Jemenskí povstalci húsíovia, ktorí ovládajú niektoré časti Jemenu totiž vyhlásili, že 31. októbra 2023 zaútočili dronmi a raketami na Izrael. Uviedli, že išlo o reakciu na útoky Izraela proti palestínskemu hnutiu Hamas. Húsíovia však nie sú medzinárodne uznanou vládou Jemenu. Vojnu Izraelu nevyhlásila ani oficiálna vláda Jemenu. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Húsíovskí povstalci v Jemene, kde prebieha občianska vojna vyhlásili, že zaútočili na Izrael bezpilotnými lietadlami a raketami. Húsíovia sú Iránom podporovaná ozbrojená skupina, ktorá v roku 2014 obsadila hlavné mesto Jemenu Saná a kontroluje veľkú časť severozápadu krajiny.

Hovorca húsíov Jahja Sárí vo videu uviedol, že útok bol odpoveďou na vojnu Izraela voči Hamasu. Po jeho vyhlásení sa na sociálnych sieťach a v článkoch v rôznych jazykoch vrátane slovenčiny objavilo tvrdenie, že Jemen vyhlásil vojnu Izraelu. Húsíovskí ozbrojenci však nie sú považovaní za oficiálnu jemenskú vládu. A ani medzinárodne uznaná jemenská vláda podporovaná Saudskou Arábiou nevyhlásila Izraelu vojnu.

Jean-Loup Samaan, vedúci výskumný pracovník Inštitútu pre Blízky východ Singapurskej národnej univerzity pre AFP vysvetlil, že hoci sú húsíovia v súčasnosti najväčšou ozbrojenou skupinou v Jemene, nepredstavujú medzinárodne uznanú jemenskú vládu.

Zatiaľ čo väčšinu severozápadnej časti Jemenu kontrolujú húsíovia, Aden a okolie kontroluje Južná prechodná rada (Southern Transitional Council, STC), separatistická organizácia z južného Jemenu. Tá tiež nie je medzinárodne uznaná a podporujú ju Spojené arabské emiráty.

Medzinárodne uznaná vláda podporovaná Saudskou Arábiou - Prezidentská vodcovská rada (Presidential Leadership Council) sídli od roku 2018 v Rijáde. Ovláda síce východ Jemenu, no má problémy upevniť si pozíciu v regióne. Húsíovia majú pod kontrolou približne tretinu územia krajiny, na ktorom žije 70 až 80 percent obyvateľstva.

Aj Fatiha Dazi-Héni, odborníčka na bezpečnostné a politické otázky v Perzskom zálive z Inštitútu pre strategické štúdia IRSEM pre AFP uviedla, že hoci húsíovia ovládajú veľkú časť Jemenu, nie sú oficiálnou vládou a nemožno hovoriť o oficiálnom vyhlásení vojny zo strany Jemenu.

Tvrdenia, ktoré Sárího vyjadrenie vykresľujú ako vyhlásenie vojny Jemenu, sú teda zavádzajúce, pretože jednotky húsíovcov nemajú pod kontrolou celú krajinu a nie sú medzinárodne uznanou vládou.