Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

HOAX: Na Facebooku sa šíri nepravdivá štatistika kriminality v USA

Viacero používateľov na Facebooku opakovane zdieľalo nepravdivú štatistiku kriminality v Spojených štátoch z roku 2015, ktorú údajne vydal Úrad pre štatistiku kriminality v San Franciscu.Príspevok porovnáva mieru páchateľov na základe rasy. Na Facebooku sa štatistika šírila počas protirasistických protestov po zabití Afromaeričana Georga Floyda. Štatistické údaje sú však nepravdivé. Policajné oddelenie v San Franciscu uviedlo, že úrad, na ktorý sa príspevok odvoláva, neexistuje. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASRAFP

Údaje FBI uvádzajú, že zo všetkých obetí vrážd s čiernou farbou pleti bol v deviatich percentách páchateľom beloch a v 89 percentách černoch.

San Francisco/Bratislava 24. júna (TASR) - Viacero používateľov na Facebooku opakovane zdieľalo nepravdivú štatistiku kriminality v Spojených štátoch z roku 2015, ktorú údajne vydal Úrad pre štatistiku kriminality v San Franciscu. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Príspevok porovnáva mieru páchateľov na základe rasy. Na Facebooku sa štatistika šírila počas protirasistických protestov po zabití Afromaeričana Georga Floyda. Štatistické údaje sú však nepravdivé. Policajné oddelenie v San Franciscu uviedlo, že úrad, na ktorý sa príspevok odvoláva, neexistuje.

Textová grafika v príspevku uvádza, že černosi sú páchateľmi v 97 percentách prípadov vraždy človeka čiernej farby pleti a v 81 percentách prípadov, v ktorých bol obeťou beloch. Iba 16 percent vrážd majú podľa štatistiky na svedomí belosi.

Tvrdenia nie sú pravdivé. Hovorca policajného oddelenia v San Franciscu uviedol pre agentúru AFP, že Úrad pre štatistiku kriminality, na ktorý sa odvoláva príspevok, neexistuje.

Justin Nix, docent kriminológie a trestného práva z Nebraskej univerzity v Omahe, takisto považuje uvádzané štatistiky za nepravdivé. Poukázal na údaje Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) z roku 2015, ktoré sa výrazne líšia od tých z infografiky zdieľaného príspevku.

Údaje FBI uvádzajú, že zo všetkých obetí vrážd s čiernou farbou pleti bol v deviatich percentách páchateľom beloch a v 89 percentách černoch. Pri obetiach s bielou farbou pleti bol páchateľom černoch iba v 16 percentách prípadov, zatiaľ čo v 81 percentách ním bol beloch.

"Mnohé z vrážd zostávajú neobjasnené, čo znemožňuje presne určiť štatistiky, ktoré ukazuje graf," zdôraznil Nix.

"Podľa FBI v roku 2015 zavraždili 7039 černochov a 5854 belochov. V kriminológii je však známym faktom, že väčšina zločinov je medzirasových," pokračoval.

Samotné štatistiky FBI Nix nazval "žalostne neadekvátnymi". Poukázal však na databázu denníka The Washington Post, ktorá sleduje zásahy polície, pri ktorých prišli o život civilisti. Táto databáza podľa Nixa zahŕňa 95 percent všetkých zabití obyvateľov policajnými príslušníkmi.