Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

HOAX: Nie, prezident Donald Trump nevyzval moslimov, aby opustili USA

Facebookový príspevok uvádza, že americký prezident Donald Trump mal pred ôsmimi mesiacmi vyzvať moslimov, aby opustili Spojené štáty americké (USA), ak sa odmietnu prispôsobiť americkému spôsobu života. V skutočnosti však Trump takéto tvrdenie nikdy nepovedal a ten istý prejav bol v minulosti klamlivo pripisovaný aj austrálskej premiérke. Pôvodný text v angličtine napísal veterán amerického letectva po útokoch z 11. septembra 2001. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASR/AFP

Aj keď sa Trump v minulosti vyjadroval kontroverzným spôsobom o moslimoch a imigrantoch, slová, o ktorých sa píše v príspevku, mu nemožno prisúdiť.

Bratislava 14. mája (TASR) - Facebookový príspevok uvádza, že americký prezident Donald Trump mal pred ôsmimi mesiacmi vyzvať moslimov, aby opustili Spojené štáty, ak sa odmietnu prispôsobiť americkému spôsobu života. V skutočnosti to však Trump nikdy nepovedal a tie isté slová boli v minulosti nepravdivo pripisované aj austrálskej premiérke. Pôvodný text v angličtine napísal veterán amerického letectva po útokoch z 11. septembra 2001. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Podľa facebookového príspevku uverejnenom na stránke Dole králičou norou sk 17/17+ mal Donald Trump vyzvať moslimov, ktorí sú za prijatie práva šaría, aby opustili Spojené štáty. Na konci príspevku sa píše, že Trump to vyhlásil v septembri 2019. Okrem iného mal povedať: "Imigranti, nie Američania, sa musia prispôsobiť. ...Berte alebo nechajte tak". A tiež: "Ak vás Boh uráža, potom navrhujem, aby ste za svoj nový domov zvážili inú časť sveta, pretože Boh je súčasťou našej kultúry".

Príspevok zdieľali aj facebookové stránky ako Kotleba - Ľudová Strana Naše Slovensko - Trnavský kraj alebo Amerika nas*r si, či skupiny ako Armáda pravdy alebo SLOVANSKÝ ŠTÁT. Celkovo zdieľalo slovenskú verziu hoaxu najmenej 3500 užívateľov.

Aj keď sa Trump v minulosti vyjadroval kontroverzným spôsobom o moslimoch a imigrantoch, slová, o ktorých sa píše v príspevku, mu nemožno prisúdiť. Novinári z amerického portálu Check Your Fact vyvrátili túto dezinformáciu už v apríli tohto roku.

Rovnaký text, len s malými úpravami pre austrálskych čitateľov, v minulosti neoprávnene prisudzovali aj Julii Gillardovej, ktorá bola austrálskou premiérkou v rokoch 2010 - 2013. Toto tvrdenie vyvrátil portál Snopes.

V skutočnosti je možné pôvod príspevku vysledovať až k stĺpčeku bývalého príslušníka amerického letectva, veterána Barryho Loudermilka, s názvom "This is America. Like It or Leave It", ktorý ho napísal po útokoch z 11. septembra 2001 a uverejnil v lokálnych novinách The Bartow Trader vychádzajúcich v štáte Georgia.

Na stránke novín sa nenachádzajú príspevky z tak dávnej minulosti, ale agentúre AFP sa podarilo nájsť príspevky na stránkach a fórach s Loudermilkovým textom datované až do októbra 2001.

Vo svojom texte Loudermilk spomína Sľub vernosti (Pledge of Allegiance), kresťanské základy a americký spôsob života rovnako, ako je tomu aj vo facebookovom príspevku šíriacom sa po internete. Slovenská verzia bola len skrátená a preložená.

Jeho článok publikovali aj v časopise Vietnow National, ktorý už nevychádza, ale bol zameraný na amerických veteránov a venoval sa témam vojenstva a armády.

Aj keď sa nedá tvrdenie z FB príspevku spojiť s Donaldom Trumpom, existuje prepojenie s Republikánskou stranou. Podľa stránky Ballotpedia, ktorá zhromažďuje informácie o politikoch a volených zástupcoch v USA, nastúpil Barry Loudermilk do amerického Kongresu za Republikánsku stranu v roku 2015 za 11. okrsok štátu Georgia. V minulosti bol tiež zvolený do Snemovne reprezentantov štátu Georgia a aj do tamojšieho Senátu.