Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Parížsky Víťazný oblúk nevyzdobili inštaláciou dúhy.

Paríž/Bratislava 28. júna (TASR) - Začiatkom júna 2023 sa na sociálnych sieťach zdieľalo video, ktoré zobrazovalo parížsky Víťazný oblúk vyzdobený dúhovou inštaláciou. Súčasťou videa bolo nepravdivé tvrdenie, že má ísť o reálnu výzdobu parížskej pamiatky. Je pravda, že mesto Paríž vyjadrilo podporu právam LGBTQ+ ľudí a na oficiálnych budovách vyvesilo dúhovú vlajku. Zdieľané video je však digitálnou animáciou vytvorenou americkým umelcom žijúcim vo Francúzsku. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

"Víťazný oblúk v Paríži bol na oslavu hrdosti pokreslený obrovskou dúhou. Táto dominanta, na ktorej sa nachádza Hrob neznámeho vojaka, bola pokrytá obrovskou dúhou pýchy," píše sa v popise videa z 2. júna 2023 na facebookovej stránke Realita Okolo Nás. Video sa šírilo aj na mnohých ďalších miestach na Facebooku či Telegrame. Pod videom sa objavili aj hanlivé komentáre namierené proti LGBTQ+ ľuďom.

Koncom mája či začiatkom júna 2023 nebola na parížskom Víťaznom oblúku inštalovaná žiadna takáto výzdoba. V skutočnosti ide o digitálnu animáciu vytvorenú americkým umelcom, čo potvrdil v príspevkoch na svojich kanáloch na sociálnych sieťach.

Pomocou spätného vyhľadávania videí AFP zistila, že video resp. digitálna animácia vytvorená americkým umelcom bola pôvodne uverejnená 1. júna na instagramovom účte "origiful". Autorom je Ian Padgham, Američan z Kalifornie žijúci vo Francúzsku. Rovnakú animáciu zverejnil v ten istý deň aj na Twiteri.

Padgham pre AFP uviedol, že mnohí diváci uverili, že video je skutočné: "Vždy ma prekvapí, koľko ľudí si moje videá zamieňa za skutočné. Keď som v minulosti nakrútil video s otvárajúcimi sa pyramídami v Louvri, cez ktoré vyleteli balóny, dokonca aj Parížania si mysleli, že je to pravda," povedal pre AFP.

AFP odfotografovala Víťazný oblúk 31. mája 2023, deň predtým, ako vraj mala byť údajná dúha nainštalovaná. Na pamätníku neboli žiadne stopy po prípravách na rozmernú inštaláciu.

Ninon Varrallová, hovorkyňa organizácie, ktorá pamätník spravuje, 9. júna pre AFP uviedla, že Padgham s nimi pred nakrútením videa nič nekonzultoval. Zároveň dodala, že dielo nie je skutočnou inštaláciou, ani nejde o partnerstvo či spoluprácu s Víťazným oblúkom.