Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Prezident Biden nezaspal pri stretnutí s izraelským premiérom Bennettom.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Stovky slovenských používateľov Facebooku zdieľali koncom augusta 2021 dvadsaťsekundové video, podľa ktorého mal prezident Spojených štátov amerických Joe Biden zaspať počas stretnutia s izraelským premiérom Naftalim Bennettom.

Video je však manipulatívne zostrihané. Celý záznam stretnutia zachytáva totiž konverzáciu oboch lídrov. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Video sa objavilo na stránke magazin1.sk a zavádzajúce tvrdenia o tom, že Biden zaspal počas stretnutia s Bennettom, šírili aj stránky ako oral.sk, hlavnespravy.sk či sk.news-front.info.

Biden a Bennett sa za prítomnosti novinárov stretli 27. augusta 2021. Celý záznam stretnutia bol zverejnený na YouTube kanáli Bieleho domu a aj na kanáli izraelského premiéra.

Záznam Bieleho domu dokazuje, že stretnutie s novinármi trvalo viac ako 13 minút. Pasáž, ktorá sa virálne šírila po sociálnych sieťach, bola vystrihnutá z časti, počas ktorej rozprával Bennett - vo videu sa začína v čase 12:16. Biden skloní hlavu a počúva komplimenty, ktoré mu adresuje izraelský premiér.

"Ďakujem, pán prezident, teším sa na to, ako s vami budem spolupracovať dnes a v ďalších mnohých rokoch v budúcnosti," ukončil reč Bennett. Biden mu ihneď nato (v čase 12:49) odpovedá: "Ďakujem, vzdávate mi pocty, z ktorých mnohé by mali byť venované Barackovi Obamovi. To on zaistil, že sme sa zaviazali ku kvalitatívnej výhode, ktorú máte vo vzťahu k svojim priateľom v regióne. Je to teda on, kto si zaslúži uznanie."

Agentúra AFP dohľadala chronologicky prvý príspevok s videom vytrhnutým z kontextu na twitterovom účte poslankyne izraelského Knesetu za stranu Likud Galit Distel Atbaryanovej. Tá 28. augusta 2021 uverejnila skrátenú verziu videa s popisom v hebrejčine: "Izraelské médiá z nejakého dôvodu zaspali a nevenovali pozornosť tomuto historickému segmentu. Myslela som si, že by ste to mali vedieť."

Informáciu prebrala ruská spravodajská agentúra RIAFAN a zavádzajúce video prebrala na Facebooku aj ruská televízia Russia Today. Video šírila aj iránska spravodajská agentúra IRIB.