Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

HOAX: Snímka z demonštrácie v Bukurešti nie je z roku 2021, ale 2017

Tisíce ľudí zdieľali na Facebooku príspevky, ktoré ukazovali obrovskú demonštráciu "za odvolanie vlády", ktorá sa vraj mala konať 17. februára 2021 v Bukurešti. Fotografia však pochádza z protestov proti korupcii v roku 2017, keď demonštranti naozaj žiadali demisiu vlády. V Rumunsku sa žiadny podobne veľký protest v nedávnej minulosti nekonal. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASR/AFP

Na fotografii, ktorá sa stala súčasťou zavádzajúcich príspevkov, je zachytený obrovský dav ľudí zhromaždený na námestí v hlavnom meste Rumunska Bukurešti.

Bratislava 24. februára (TASR) - Tisíce ľudí zdieľali na Facebooku príspevky, ktoré ukazovali obrovskú demonštráciu "za odvolanie vlády", ktorá sa vraj mala konať 17. februára 2021 v Bukurešti. Fotografia však pochádza z protestov proti korupcii v roku 2017, keď demonštranti naozaj žiadali demisiu vlády. V Rumunsku sa žiadny podobne veľký protest v nedávnej minulosti nekonal. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Na fotografii, ktorá sa stala súčasťou zavádzajúcich príspevkov, je zachytený obrovský dav ľudí zhromaždený na námestí v hlavnom meste Rumunska Bukurešti. V príspevkoch sa tvrdilo, že fotografia zobrazuje demonštrantov zo 17. februára 2021 a má slúžiť ako inšpirácia pre Slovákov.

Fotografia však nevznikla 17. februára 2021, ale pred viac ako štyrmi rokmi, v nedeľu 5. februára 2017. "Pol milióna Rumunov demonštrovalo v nedeľu večer, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s vládou, 250.000 z nich bolo v Bukurešti na Námestí víťazstva," informovala agentúra AFP v správe zverejnenej 5. februára 2017. Snímku zachytávajúcu demonštrantov v Bukurešti z 5. februára 2017 vyhotovil rumunský fotograf agentúry AFP Andrei Pungovschi.

Po návrate k moci na konci roku 2016 začala rumunská Sociálnodemokratická strana rozsiahlu reformu súdneho systému, ktorá ohrozovala nezávislosť sudcov a podľa jej kritikov mala umožniť politikom uniknúť trestnému stíhaniu v niektorých prípadoch korupcie. Táto reforma vyvolala najväčšie demonštrácie od pádu komunistického režimu v roku 1989, ktoré vyvrcholili práve vo februári 2017.

Mimoriadne silná mobilizácia verejnosti v podobe niekoľko dní trvajúcich masívnych demonštrácií a kritika zo strany Európskej únie (EÚ) viedla nakoniec vtedajšieho premiéra Sorina Grindeanua k stiahnutiu dekrétu, ktorým chcela vláda dekriminalizovať časť úplatkov a znížiť tresty za korupciu.

V júli 2018 parlament schválil čiastočnú dekriminalizáciu korupcie, znížil tresty za mnohé korupčné trestné činy a zmiernil podmienky pre získanie podmienečného prepustenia. O tri mesiace neskôr však rumunský Ústavný súd vyhlásil tieto zmeny za protiústavné.

Agentúra AFP pátrala po tom, či sa v Bukurešti konali v nedávnej dobe akékoľvek podobne masové demonštrácie. Na protesty rozsahu z februára 2017 však nenarazila.