Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Údajný dvojník Volodymyra Zelenského je reálne šéf jeho ochranky.

Bratislava 9. marca (TASR) - Na sociálnych sieťach sa šíria nepravdivé príspevky označujúce osobného strážcu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za jeho dvojníka. Príspevky obsahujú zábery z návštevy amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjeve, pri ktorej mala kamera údajne zachytiť aj dvojníka ukrajinského prezidenta. Ide však o Maksyma Doneca, ktorý je od roku 2019 šéfom Zelenského ochranky. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Zábery použité v nepravdivých príspevkoch pochádzajú z poľského denníka Fakt. Video bolo nakrútené 20. februára 2023 počas Bidenovej návštevy v Kyjeve niekoľko dní pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu. Počas návštevy Ukrajiny sa Biden stretol so Zelenským v prezidentskom paláci, navštívil Chrám svätého Michala a zastavil sa aj na veľvyslanectve Spojených štátov amerických (USA) v Kyjeve. Video zdieľané na internete je z prezidentského paláca.

Pôvodné video agentúra AFP našla na YouTube kanáli denníka Fakt. Muža, ktorý mal byť údajne Zelenského dvojníkom, možno vidieť v niekoľkých záberoch v pozadí. Bidenovu návštevu pokrývala aj agentúra AFP a podobné zábery z prezidentského paláca nakrútené agentúrou možno vidieť aj na začiatku videa poľského denníka. Pri podrobnejšom skúmaní týchto záberov je zjavné, že muž stojaci za Zelenským je Maksym Donec, šéf osobnej ochranky ukrajinského prezidenta.

Donecova identita nie je žiadnym tajomstvom. Za šéfa Zelenského ochranky ho vymenovali už v roku 2019, o čom informovali aj viaceré médiá. Jeho prítomnosť na záberoch z Bidenovej návštevy teda nie je žiadna náhoda, ako naznačujú nepravdivé príspevky. Doneca možno takmer neustále vidieť na verejnosti po boku ukrajinského prezidenta. Jeho fotografie sú aj na webových stránkach prezidentskej kancelárie.

V novembri 2022 o Donecovi písal aj jeden z najpopulárnejších fínskych denníkov Iltha-Sanomat. Zverejnil množstvo fotografií, na ktorých Donec stojí v blízkosti Zelenského. Donec má aj fanúšikovské stránky na Instagrame a TikToku.