Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Správy o novom víruse v Číne sú hoax

Koncom marca 2020 sa medzi slovenskými používateľmi Facebooku začali šíriť informácie o tom, že sa v Číne objavil "nový vírus" známy pod menom hantavírus, a to v čase, keď kulminovala panika okolo ochorenia COVID-19 spôsobeného novým typom koronavírusu. Táto informácia nie je pravdivá. Podľa odborníkov nie je hantavírus novým vírusom. Vedcom je známy už od 50. rokov minulého storočia, pretože bol objavený počas vojny v Kórei. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) navyše uvádza, že sa hantavírus na ľudí prenáša takmer výhradne z hlodavcov, nie z jedného človeka na druhého. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASR/AFP

Podľa odborníkov nie je hantavírus novým vírusom. Vedcom je známy už od 50. rokov minulého storočia, pretože bol objavený počas vojny v Kórei.

Bratislava 5. mája (TASR) – Koncom marca 2020 sa medzi slovenskými používateľmi Facebooku začali šíriť informácie o tom, že sa v Číne objavil "nový vírus" známy pod menom hantavírus, a to v čase, keď kulminovala panika okolo ochorenia COVID-19 spôsobeného novým typom koronavírusu. Táto informácia nie je pravdivá.

Podľa odborníkov nie je hantavírus novým vírusom. Vedcom je známy už od 50. rokov minulého storočia, pretože bol objavený počas vojny v Kórei. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb navyše uvádza, že sa hantavírus na ľudí prenáša takmer výhradne z hlodavcov, nie z jedného človeka na druhého. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Zavádzajúce informácie o "novom víruse", ktorý rovnako ako koronavírus spôsobuje respiračné problémy, sa objavili napríklad na stránke hitky.sk. Tá vo svojom príspevku z 25. marca 2020 uviedla: "Z Číny dorazili správy o ďalšom úmrtí muža. Tentoraz sa však u obete nepotvrdil koronavírus, ale nový hantavírus."

Pritom len o niekoľko odsekov nižšie sa spomína, že len v USA potvrdili úmrtia v dôsledku hantavírusu už v 90. rokoch minulého storočia. Tento článok zdieľalo na Facebooku viac ako 1700 ľudí.

Článok na stránke precitaj.si z 25. marca zase niesol zavádzajúci titulok "Šokujúca správa zaskočila svet! V Číne zomrel muž na "nový" vírus. Hantavírus šíria hlodavce!".

V príspevku sa síce ďalej spomína, že "experti a odborníci informovali, že údajne nejde o nový vírus…", ale neuvádza na pravú mieru to, že hantavírus je v skutočnosti známy už desaťročia. Tento článok zdieľalo na Facebooku až 3700 ľudí.

Čo sa hantavírusu týka, bol v marci 2020 zaznamenaný jediný prípad muža (pôvodom z provincie Jün-nan), ktorý zomrel cestou autobusom v provincii Šan-tung, Informovali o ňom čínske štátne noviny Global Times na Twitteri 24. marca 2020.

Informácia o tom, že hantavírus je "nový vírus" sa rýchlo rozšírila prostredníctvom Facebooku, Twitteru a YouTube aj po celom svete, od Austrálie cez Indiu až po susedné Poľsko.

V roku 2010 vydal odborný časopis Clinical Microbiology Reviews o hantavíruse štúdiu, v ktorej sa uvádza: "V minulom storočí bol hantavírus objavený po prepuknutí nákazy v dvoch ohniskách. K prvému rozšíreniu nákazy došlo počas kórejskej vojny (1950-1953), kedy viac ako 3000 vojakov OSN ochorelo na tzv. Kórejskú hemoragickú horúčkou, bežne tiež označovanú za hemoragickú horúčku s renálnym syndrómom."

Podľa stránky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove boli prípady nákazy hantavírusom zaznamenané aj v Európe, dokonca aj na Slovensku.

"V Európe boli hantavírusy dokázané vo viacerých krajinách: Holandsko, Francúzsko, Veľká Británia, Bulharsko, Maďarsko, Taliansko, Rusko, Rakúsko. V bývalom Československu boli prvé prípady ochorenia zaznamenané v roku 1953 a 1954 na východnom Slovensku, neskôr aj na južnom Slovensku."