Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Video nezobrazuje Austrálčanov, ale anglických futbalových fanúšikov.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Viac ako 6000 používateľov sociálnej siete Facebook zdieľalo v októbri príspevok, podľa ktorého video zachytáva dav Austrálčanov radujúcich sa z rezignácie premiérky najľudnatejšieho austrálskeho štátu Nový Južný Wales - Gladys Berejiklianovej. Tá ako premiérka presadzovala silné protipandemické opatrenia.

Video bolo však manipulatívne upravené. V skutočnosti zobrazuje reakciu anglických futbalových fanúšikov počas majstrovstiev Európy vo futbale (EURO 2016). TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Autor zavádzajúceho príspevku tvrdil, že na videu sa raduje dav Austrálčanov po tom, ako premiérka Nového Južného Walesu Berejiklianová oznámila svoju rezignáciu. Príspevok obsahuje video, ktoré budí dojem, že masa ľudí sa po jej vyhlásení o odstúpení raduje. Berejiklianová bola premiérkou od roku 2017 a pre odporcov očkovania proti Covid-19 sa stala symbolom protipandemických opatrení a predmetom viacerých hoaxov.

Video je však podľa AFP upravené. Záznam z oznámenia rezignácie bol totiž doplnený do videa, ktoré zobrazuje anglických futbalových fanúšikov oslavujúcich gól, ktorý strelil anglický tím v zápase proti Walesu počas majstrovstiev Európy v roku 2016.

Porovnanie oboch videí vedľa seba dokazuje, že ide o rovnaké zdrojové video s výnimkou vysielania na obrazovke. V pravej časti snímky vidno, že na pôvodnom videu fanúšikovia sledujú futbalový zápas.

Videozáznam, na ktorom Berejiklianová oznámila rezignáciu pochádza z tlačovej konferencie z 1. októbra 2021. Agentúra AFP informovala o tom, že premiérka odstúpila v dôsledku vyšetrovania korupčnej kauzy, do ktorej mala byť údajne zapletená.