Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Video nezobrazuje protesty holandských farmárov

Bratislava 24. augusta (TASR) - Video, na ktorom vidieť farmárov, ako sypú slamu na policajtov, pochádza z Belgicka, a nie z Holandska, ako sa tvrdí v nepravdivých príspevkoch zdieľaných tisíckami používateľov sociálnych sietí. Agentúra AFP na základe vyhľadávania v otvorených zdrojoch zistila, že video nezachytáva jednu z nedávnych demonštrácií holandských farmárov, ale protest európskych farmárov, ktorý sa uskutočnil v septembri 2015 v Bruseli. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

"V Holandsku už druhý mesiac neutíchajú protesty farmárov, na ktorých sa zúčastňuje viac ako 40.000 ľudí... Farmári zasa postrekujú policajtov maštaľným hnojom a senom na protest proti vládnemu plánu znížiť do roku 2030 emisie oxidov dusíka na polovicu," píše sa v príspevku FB stránky Blog investigatívnej žurnalistiky zo 14. augusta.

Súčasťou príspevku je 53-sekundové video, na ktorom dav počas demonštrácie sype pomocou poľnohospodárskeho stroja slamu na policajtov uprostred mesta. Následne protestujúci pred policajtmi kopu sena aj podpália.

Tvrdenie je však nepravdivé, pripomína AFP. Na videu nie je zachytená jedna z nedávnych demonštrácií holandských farmárov, ale demonštrácia farmárov z celej Európy v septembri 2015 v Belgicku. Tisíce farmárov sa 7. septembra 2015 zhromaždili pred budovami európskych inštitúcii v Bruseli, aby protestovali proti prepadu cien živočíšnych výrobkov.

AFP sa zamerala na detaily a budovy zobrazené vo videu, aby lokalizovala miesto, kde boli zábery nasnímané, pričom zistila, že ide o sídlo Európskej komisie v centre Bruselu. Vo videu je teda zachytená demonštrácia, ktorá sa konala v hlavnom meste Belgicka, a nie v Holandsku, ako sa uvádza v príspevkoch na Facebooku, konštatuje francúzska agentúra.

Rovnako, na základe porovnávania rôznych detailov – ako napríklad traktor s oranžovým prívesom či farmármi podpálené balíky slamy –, AFP zistila, že video použité v príspevkoch na sociálnych sieťach je z demonštrácie, ktorá sa konala v Bruseli 7. septembra 2015. V tento deň sa európski farmári, najmä z Francúzska, Nemecka, Belgicka, ale aj z Holandska zišli, aby demonštrovali proti klesajúcim cenám živočíšnych produktov.