Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Video nezobrazuje raketové útoky v pásme Gazy, ale ohňostroj v Alžírsku

Tel Aviv/Bratislava 17. októbra (TASR) - Po útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra 2023 sa na sociálnych sieťach šírilo nepravdivé video zachytávajúce panorámu mesta sfarbenú na červeno výbuchmi. Video však nezobrazuje raketové útoky v pásme Gazy, ale vzniklo pred súčasným konfliktom a zachytáva ohňostroj v alžírskom hlavnom meste po futbalovom zápase. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

"Najväčší koncentračný tábor súčasného sveta, palestínska Gaza s vyše dvomi miliónmi internovaných pod paľbou izraelskej a svetovej demokracie," píše v príspevku z 8. októbra 2023 Peter Nišponský, kandidát mimoparlamentnej Komunistickej strany Slovenska v tohtoročných predčasných parlamentných voľbách.

Súčasťou jeho príspevku je video, na ktorom je mestská panoráma zaliata červenou žiarou a na oblohe vidno svetelné výbuchy. Rovnaké video so slovenským popisom si pozreli tisíce používateľov aj na Telegrame.

Pomocou vyhľadávania na základe kľúčových slov odhalila agentúra AFP aj ďalšie podobné videá. Zachytávajú futbalových fanúšikov, ktorí v hlavnom meste Alžírska odpaľujú ohňostroje a svetlice po výhre ich klubu CR Belouizdad v auguste 2020 v alžírskej lige. Podobné oslavy a ohňostroje sa konali aj v júli 2023, keď tento klub získal majstrovský titul.

Agentúre AFP sa nepodarilo zistiť, kedy presne bolo toto video pôvodne vyhotovené, ale podľa zistení AFP vzniklo pred útokom Hamasu na Izrael. AFP tiež identifikovala, že nie je z pásma Gazy, ale vzniklo v Alžírsku.

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom priniesol podľa AFP od svojho začiatku vlnu falošných správ na sociálnych sieťach vrátane mnohých fotografií či videí vytrhnutých z kontextu.