Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Video s Ursulou von der Leyenovou nie je o šetrení energiami či vodou

Paríž/Bratislava 21. septembra (TASR) - Na sociálnych sieťach sa rozšírilo video, na ktorom si predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová umýva ruky. Video je z marca 2020, teda zo začiatku prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19, a jeho účelom bolo ukázať správny spôsob umývania rúk ako formy prevencie pred koronavírusom SARS-CoV-2. V zavádzajúcich príspevkoch zo septembra 2022 sa však tvrdí, že má ísť o ukážku opatrení, ako správne šetriť energiami či vodou. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Video, na ktorom si Ursula von der Leyenová umýva dôkladne ruky mydlom za zvukov Ódy na radosť, hymny Európskej únie (EÚ), zdieľali na Facebooku začiatkom septembra 2022 stovky ľudí s tvrdeniami, podľa ktorých vraj predsedníčka EK ukazuje, ako šetriť energiami počas energetickej krízy. Obdobný obsah sa šíril aj prostredníctvom dezinformačných kanálov na Telegrame.

Predmetné video, ktoré agentúra AFP dohľadala pomocou nástroja InVID, bolo uverejnené 23. marca 2020 na YouTube kanáli Európskej komisie s názvom: "Predsedníčka von der Leyenová si umýva ruky v boji proti #COVID19". Rovnaké video bolo uverejnené aj o deň skôr na oficiálnom twitterovom účte predsedníčky EK.

Verzia videa, ktorá sa v septembri 2022 šírila so zavádzajúcimi tvrdeniami, je oproti pôvodnému videu o niečo kratšia. Niektoré verzie kratšieho videa obsahujú aj preškrtnutý hákový kríž, prvok, ktorý v originálnom videu prítomný nie je.

Z originálu bol tiež odrezaný modrý rámček s anglickými titulkami o správnom hygienickom postupe pri umývaní rúk. Pôvodné video poskytuje deväť písomných tipov, ako si správne umývať ruky, aby ste sa ochránili pred nákazou koronavírusu SARS-CoV-2. Na konci pôvodného videa si je možné prečítať: "Zachráňte životy, vyčistite si ruky". Je tam tiež logo EK a rok 2020.