Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Holandská kráľovná Beatrix abdikovala

Holandská kráľovná Beatrix Foto: TASR/AP Photo

Holandská kráľovná Beatrix odovzdá krajinu synovi v apríli.

Haag 28. januára (TASR) - Holandská kráľovná Beatrix, ktorá bola panovníčkou krajiny tulipánov od 30. apríla 1980, dnes, krátko pred svojimi 75. narodeninami, oznámila svoju abdikáciu.

Demisia rodáčky z Baarnu v provincii Utrecht neprichádza prekvapujúco. Predovšetkým v holandských médiách sa o odchode kráľovnej z trónu v súvislosti s blížiacim sa životným jubileom špekulovalo už dlhší čas s tým, že odovzdá kráľovský trón 45-ročnému synovi, korunnému princovi Willemovi Alexandrovi.

Holandská kráľovská rodina má za sebou neľahký rok, keďže ďalší kráľovnin syn, princ Friso leží ešte stále v kóme na jednej z londýnskych kliník po tom, čo ho pred necelým rokom počas dovolenky v rakúskom Lechu zasypala lavína a strávil pridlhý čas pod masami snehu.

Panovníčka sa teší rešpektu

Panovníčku, ktorá sa aj podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky teší rešpektu veľkej väčšiny krajanov a ktorá iba minulý týždeň absolvovala oficiálne návštevy Bruneja a Singapuru, nahradí korunný princ koncom apríla. O ňom si Holanďania myslia, že je na kráľovský post dobre pripravený.

Holandská kráľovná vyviazla - podobne ako ďalší členovia kráľovského dvora - bez zranení z atentátu v Apeldoorne 30. apríla 2009, ktorý si vyžiadal sedem obetí a deväť zranených. Počas osláv Dňa kráľovnej istý muž vrazil so svojím autom do účastníkov sprievodného pochodu.

Nezriedka ju zaradzujú medzi najbohatšie ženy planéty, jej majetok sa odhaduje na 250 miliónov-2,5 miliardy eur. Holandská kráľovská rodina je akcionárom ropného koncernu Shell.

Znalci holandskej monarchie pripomínajú, že aj kráľovnina matka, predchádzajúca holandská kráľovná Juliana si pre abdikáciu vybrala záver mesiaca január pred 33 rokmi, aby jej dcéru potom o tri mesiace neskôr korunovali za novú panovníčku krajiny. Tridsiaty apríl, teda deň, v ktorý Beatrix uviedli na trón a deň narodenia jej matky, je v Holandsku stále štátnym sviatkom, Dňom kráľovnej - Koninginnedag.

Holandská kráľovná Beatrix (vľavo) Princ Willem Alexander a jeho manželka princezná Maxima
Foto: TASR/AP Photo


Rutte: Kráľovná Beatrix venovala srdce a dušu holandskej spoločnosti

Predseda holandskej vlády Mark Rutte, ale aj ďalšie osobnosti politickej scény sa o kráľovnej vyjadrili dnes s maximálnym uznaním rešpektujúc jej rozhodnutie. Premiér-zarytý monarchista v televíznom vystúpení pripomenul, že kráľovná stála pri všetkých dôležitých momentoch nedávnej histórie na strane občanov krajiny. "Od korunovácie v 80. rokoch venovala srdce a dušu holandskej spoločnosti," konštatoval.

Samotná panovníčka sa vo vystúpení vyznala, že až do dnešného dňa jej pekná úloha ponúkla mnoho uspokojenia.

"Považovala som to vždy za mimoriadnu výsadu, že som mohla veľkú časť života dať do služieb našej krajiny," uviedla podľa DPA odchádzajúca holandská kráľovná. Podľa jej slov nadišiel čas odovzdať krajinu do rúk novej generácie.

Ako konštatovala, myšlienkou na abdikáciu sa zaoberala niekoľko rokov a v tomto kalendárnom roku vidí dva dôležité aspekty pre svoje rozhodnutie, jednak štvrtkové 75. narodeniny, jednak 200. výročie vzniku Holandského kráľovstva na sklonku roka.

Kráľovský dvor už skôr informoval, že panovníčka oslávi životné jubileum v rodinnom kruhu.