Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Holandská polícia použila na proteste varovnú streľbu i vodné delo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Účastníci protestu používali zábavnú pyrotechniku a hádzali do policajtov a hasičov rôzne predmety. Hlásených bolo niekoľko prípadov podpaľačstva, podpálené bolo minimálne jedno policajné auto.

Amsterdam 20. novembra (TASR) - Holandská polícia v piatok večer spustila varovnú streľbu a použila vodné delo počas demonštrácie proti sprísneniu pandemických opatrení v Rotterdame. Najmenej dve osoby na mieste utrpeli zranenia. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Policajná hovorkyňa Patricia Wesselsová uviedla, že polícia použila varovné výstrely, pretože situácia na proteste bola “životu nebezpečná”. “Vieme, že najmenej dve osoby utrpeli zranenia, pravdepodobne v dôsledku varovnej streľby, ale presná príčina zranení ešte nebola určená,” vysvetlila.

Demonštrácie sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Tí došli vysloviť svoj nesúhlas s vládnym plánom dovoliť vstup do prevádzok a na spoločenské udalosti len osobám, ktoré sa preukážu platným covid pasom.

Účastníci protestu používali zábavnú pyrotechniku a hádzali do policajtov a hasičov rôzne predmety. Hlásených bolo niekoľko prípadov podpaľačstva, podpálené bolo minimálne jedno policajné auto. Proti výtržníkom zasahovali aj policajní ťažkoodenci.

Holandská vláda minulý týždeň oznámila návrat k čiastočnému lockdownu, ktorý bude platný tri týždne. Bary, reštaurácie, kaviarne a supermarkety musia v súlade s novými opatreniami zatvárať od minulej soboty o 20.00 h. Obchody, ktoré predávajú iné než základné tovary, musia zatvárať už o 18.00 h.

Krajina v piatok hlásila vyše 21.000 nových prípadov infekcie, čo je najväčší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkovo už v tejto krajine zachytili testy približne 2,4 milióna nakazených a bolo zaznamenaných 18.900 súvisiacich úmrtí.