Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Holandská polícia zadržala na letisku v Eindhovene desiatky aktivistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aktivisti sa podľa polície do tejto časti letiska dostali tak, že si vyrezali dieru v plote.

Amsterdam 25. marca (TASR) - Stovky klimatických aktivistov zo skupiny Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) prenikli v sobotu do zabezpečenej časti letiska v holandskom meste Eindhoven slúžiacej na parkovanie súkromných lietadiel. Na proteste sa zúčastnilo približne 500 aktivistov; polícia zadržala asi 80 z nich, informuje agentúra DPA odvolávajúca sa na správy holandských médií.

Aktivisti sa podľa polície do tejto časti letiska dostali tak, že si vyrezali dieru v plote. Polícia najskôr demonštrantov vyzvala, aby do 14.00 h túto oblasť opustili. Neskôr zadržala ľudí, ktorí príkaz neuposlúchli. "Bez povolenia vstúpili do priestorov letiska Eindhoven, čo je trestný čin," uviedol policajný hovorca s tým, že v prípade prebieha vyšetrovanie.

Samotná skupina Extinction Rebellion informovala, že aktivisti nevstúpili na pristávaciu dráhu, aby nenarušili bežnú leteckú premávku. Letiskové úrady však uviedli, že napriek tomu došlo k omeškaniu niektorých letov, a to z dôvodu preventívnych opatrení. Súkromných letov sa však protest nedotkol, keďže na sobotu neboli žiadne v pláne.

Aktivisti chceli protestom zdôrazniť potrebu obmedzenia leteckej dopravy. Demonštrovali najmä proti "luxusným letom", pričom poukazovali na to, že znečistenie životného prostredia spôsobené súkromnými lietadlami je - v prepočte na jedného pasažiera - oveľa vyššie ako pri komerčných lietadlách.

"Znova chceme vystúpiť proti tomuto druhu lietania, ktoré by vzhľadom na klimatickú krízu nemalo byť povolené," uviedla hovorkyňa skupiny Extinction Rebellion.